2024. április. 29., hétfő - Péter.

Jövő évtől indítaná a központi praxisalapot az egészségügyi államtitkárság

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága hamarosan a kormány elé terjeszti a praxisalapról kidolgozott koncepcióját, amennyiben elfogadják, már a jövő év elejétől segíthetnék ebből a keretből a hozzájutást a háziorvosi praxishoz - közölte  az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke.

hirdetés

Beneda Attila elmondta: hétfőn az összes szakmai szervezetet egyeztetésre hívta, ahol a praxisjog, más néven működtetési jog felülvizsgálatáról is tárgyaltak. A szakma egyöntetű véleménye, hogy a működtetési jog ne az orvoshoz, hanem a körzethez kötődjön. Az erről szóló jogszabálytervezet már készül, de a szakmai szervezetekkel szeretnék még egyszer megvitatni.

Csütörtökön Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara elnökével tárgyalt a kabinetfőnök. Sokadik alkalommal folytattak megbeszélést az alapellátásról, és a mostani egyeztetésen már konszenzus közeli álláspontok rajzolódtak ki. 

Beneda Attila az MTI-nek arról is beszélt, hogy mostanra annyira "befagyott" a piac, hogy csak a "jó" – a nagyobb betegszámú, fővárosi és nagyvárosi – praxisok - cserélnek gazdát. A kisebb betegszámú, vagy szociálisan hátrányosabb helyzetben lévő területeken a praxisok sehogy sem "kelnek el". Tudnak olyan praxisról, amelyet már három éve próbálnak eladni, és nem találnak rá vevőt.

Az országban jelenleg legalább nyolcvan nagyon régen betöltetlen praxis van, ezek vélhetően soha nem működnek már önállóan. Az ilyen körzetbe tartozó betegek ellátását például praxisok összevonásával oldanák meg. Az államtitkárság központi, mintegy 1,5-2 milliárdos praxisalap kialakításán dolgozik. A praxisalap célja, hogy azokban a praxisokban, ahol az adásvételnek az az akadálya, hogy a fiatal kolléga nem tudja megvenni a praxist, visszatérítendő támogatást nyújtsanak. Ennek részletein több munkacsoport dolgozik, a kabinetfőnök bízik benne, hogy egy-két héten belül elkészül a koncepció.

Beneda szerint a szakma egyöntetű véleménye az, hogy a praxisok értékének megállapításában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által nyújtott egyévi finanszírozás legyen az irányadó, de az értéket a betegkorfa, a praxis elhelyezkedése, illetve az adott praxisban folyó munka, a betegellátás minősége is befolyásolja. Azoknak a praxisoknak az átlagos finanszírozása, amelyeknek területi ellátási kötelezettségük van, havonta mintegy 800 ezer forint, így egy átlagos praxis értéke ma mintegy 10 millió forintra tehető.

Beneda Attila kiemelte: komoly probléma, hogy jelenleg nincs egységes, országos adatbázis a praxisokról. Ezért a fekvő- és járóbeteg-ellátás felméréséhez használt digitalizált ellátási térkép segítségével még az idén szeretnének képet kapni a háziorvosi praxisokról is, arról, hogy az ország megyéiben, térségeiben pontosan hány praxis van, melyiknek van területi ellátási kötelezettsége, és mekkora az általuk ellátott lakosság száma.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!