hirdetés
2017. február. 25., szombat - Géza.
hirdetés

Az American Cancer Society kutatói által vezetett vizsgálat megállapításai szerint az orvos–beteg-találkozások alkalmával érdemes rutinszerűen foglalkozni a fizikai aktivitás kérdéseivel. A szakemberek tanácsot is adnak, hogyan lehet a mozgástervet a beteggel közösen felépíteni és végrehajtását monitorozni.

Az esetek nagy részében már a háziorvos gyorsan és szakszerűen meg tudja ítélni és érdemben el tudja látni az inkontinens betegeket.

A  teljes populáció mintegy 1 százalékát érintő betegséget endoszkópos vékonybél-biopsziával lehet igazolni. Az időben felállított diagnózis azért fontos, mert gluténmentes diétával a beteg panaszmentessé tehető.

A cöliákiás esetek azonosításának alapját az anti-tTG és/vagy EMA antitestek kimutatása képezi. Az ARA tesztek a jelenlegi ajánlásokban már nem szerepelnek a szerológiai szűrésre javasolt módszerek között.

Az útmutató fejezeteinek alapját a jelenleg rendelkezésre álló szakirodalmi adatok és bizonyítékok összegzett elemzése képezi. Az irányelvek elsődlegesen a felnőtt korú betegek ellátására vonatkoznak, így a gyermekgyógyászati populáció ellátása némiképpen eltérhet ettől.

A szerológiai vizsgálatok végzését vagy a duodenumbiopsziát megelőzően, vagy azzal egy időre kell időzíteni, amennyiben megalapozott klinikai gyanú áll fenn a cöliákia meglétére.

A HLA-teszteket nagy kockázatú populációkban alkalmazott szűrőmódszerként, valamint szerológiai vizsgálatokkal kombinálva a cöliákia diagnosztikájában is elemezték. 

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

Dr. Patócs Attila

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai életrajz

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői