2017. január. 23., hétfő - Zelma, Rajmund.

A hidradenitis suppurativa, amit a bőrgyógyászok „acne inversa” néven is említenek, egy fájdalmas, krónikus gyulladással járó bőrbetegség, amely becslések szerint világszerte a lakosság 1–4 százalékát érinti. A HS prevalenciája 12 és 17 év közötti serdülőkorúak körében a becslések szerint 0,09 százalék (a mintában szereplő összesen 328 634 serdülőkorú közül 298 esetében diagnosztizáltak HS-t). A betegségre egyes bőrterületeken, jellemzően a hónaljban és a lágyékhajlatban, a farpofák között, illetve a mellek alatti területen jelentkező fájdalmas elváltozások megjelenése jellemző. A HS jelentősen kihathat a betegek mindennapi életére, munkaképességére, fizikai aktivitására és érzelmi állapotára is.

A csípőspaprika-fogyasztás csökkenti a kardiovaszkuláris mortalitást, míg a CV-morbiditás növekedéséért legalább annyira felelős a depresszió, mint az elhízás vagy a magas koleszterinszint, állapítja meg egy-egy nagyméretű prospektív kohorszvizsgálat.

Az emberi agy amigdala nevű régiójáról szóló tanulmányokat elemezték amerikai kutatók, akik azt találták, hogy ennek a szervnek a nagysága sem különbözik számottevően a férfi és a női agyban.

Dr. Bitter István és dr. Czobor Pál évtizedek óta dolgoznak együtt; főleg a szkizofrénia és az ADHD jobb megértésére és kezelésére vonatkoznak a kutatásaik.

Minden ötödik fiatal rendszeresen felkel éjjel, hogy ellenőrizze üzeneteit a közösségi médián, s ezért jóval fáradékonyabbak, mint nyugodtan alvó társaik.