2020. július. 15., szerda - Henrik, Roland.

A gyógyszeres terápia sikertelensége esetén, ha a beteg fokális epilepsziában szenved, el kell indítani az epilepszia sebészeti kivizsgálását.

A világjárvány alatt a Nemzetközi Epilepszia-ellenes Liga (ILAE) számos betegbiztonsági tanáccsal látta el a gondozó neurológusokat.

Regionális idő/aktivitás görbéket határoztak meg a gyógyszer-okozta tracer kiszorítás mértékének meghatározására.

Antiepileptikum indukálta pszichiátriai-viselkedési mellékhatások (PVM) leggyakrabban levetiracetám (LEV), topiramát, zonisamid és perampanel mellett jelentkeznek.

A fenfluramin alkalmazása hatásosan csökkenti a rohamgyakoriságot Dravet-szindróma esetén, közölte a PharmaOnline.

A legtöbb antiepileptikum a felnőttkori engedélyeztetést követően csak évekkel később kap gyermekkori engedélyeztetést. A gyermekkori vizsgálatok csak a felnőttkori vizsgálatok lezárulása után indulnak, ott is először a 6 év felettiek bevonására nyílik mód.

A korszerű, új antiepileptikum brivaracetam a másodlagosan generalizált tónusos-klónusos rohamok kontrolljában is hatékony szer.

Az epilepszia kezelése során kiemelt helyet foglal el az egyes antiepileptikumok farmakokinetikai tulajdonságainak ismerete.

Gondot jelent, hogy a gyógyszerek bevezetésekor általában csak a felnőttekre gondolnak – mondta lapunknak dr. Altmann Anna, a Budai Gyermekkórház Gyermekneurológiai és Epilepszia Szakrendelésének vezetője.

A rovat támogatója