hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

Három különböző SM altípust azonosítottak

Az OTSZ Online szerint egy új kutatás során a betegek vérében található immunmarkerek alapján a sclerosis multiplexnek (SM) három különböző altípusát azonosították.

 A Science Translational Medicine című szaklapban március 27-én online megjelent tanulmányból az derült ki, hogy ennek az immunmarkerek alapján megkülönböztethető három betegségaltípusnak kissé eltérő a lefolyása és a terápiára adott válasza is. Dr. Heinz Wiendl (Münsteri Egyetem, Németország) és munkatársai szerint további validálással a vér "immunszignatúrájának" vagy endofenotípusának meghatározása az immunmoduláns terápia megkezdése előtt segíthet a betegség klinikai lefolyásának előrejelzésében, és személyre szabottabb kezelési döntéseket eredményezhet, azaz a jövő precíziós orvoslásának egyik észszerű útját jelentheti.

Wiendl multicentrikus munkacsoportja átfogóan elemezte 309 korai SM-ben szenvedő betegből és egy 232 korai SM-ben szenvedő betegből álló független validációs kohorszból származó vérminták immunológiai tulajdonságait. Mindkét kohorszban azt találták, hogy a celluláris immunszignatúrák három különböző immunológiai endofenotípusra oszthatóak, amelyeknek az E1, E2 és E3 nevet adták.

Az E1-et a CD4 T-sejtes kompartmentben bekövetkező változások jellemzik, a gyulladásos citokinek, nevezetesen az interleukin-17A (IL-17A), az IL-22 és a granulocita-macrofág kolóniastimuláló faktor emelkedésével, valamint korábbi strukturális agykárosodással, súlyosabb betegséggel és nagyobb fogyatékossággal. A természetes ölősejtek elváltozásai az E2 altípus jellemzői, míg az E3 altípusban a CD8 T-sejtek elváltozásai dominálnak.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink