hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 24., péntek - Gellért, Mercédesz.
hirdetés

A Rutgers Egyetem kutatói gerincvelői folyadékból származó fehérjék elemzésével összefüggést mutattak ki egyes biomarkerek jelenléte és az Alzheimer-kór progressziójának sebessége között.

Az Alzheimer Világhónap alkalmából szeptember 21. és 30. között számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene pozitív hatásaira.

Két új megyei neuropátia centrum is nyílt Észak-Magyarországon 2021 szeptemberében: az egyik Salgótarjánban, a másik Esztergomban.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb vívmánya, hogy rutin CT- és MR-eszközökkel a megmenthető, valamint irreverzibilis károsodást elszenvedett agyszövet kiterjedése és aránya pontosan felmérhető. A thrombectomia során használt eszközök utóbbi években tapasztalt technikai fejlődése ugyancsak elősegíti a jobb klinikai kimenetel elérését ebben a súlyos betegségben.

Az ország minden részéből érkeztek sclerosis multiplex kórral élő betegek és hozzátartozók Debrecenbe, az Országos SM Napra.

A sclerosis multiplexes betegek országos találkozóját rendezik meg szeptember 5-én, vasárnap Debrecenben.

Az emberhez hasonlóan a kutyáknál is összefügg az elbutulás a béta-amiloid peptid nevű anyag agyi felhalmozódásával.

Azon 60 év alatti felnőtteknél, akik napjuk nagy részét ülve töltik, nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik több időt töltenek fizikai aktivitással.

Tájékoztató kampányt indított és honlapot hozott létre a Magyar Stroke Társaság, hogy könnyen felismerhetővé tegye a stroke tünetegyüttesét.