hirdetés
hirdetés
2021. január. 27., szerda - Angelika.
hirdetés

A frankfurti Goethe University kutatócsapata két éve figyelt fel arra, hogy egyes glioblasztóma sejtvonalakban a hasmenés elleni szerként használt loperamid autofág sejthalált képes előidézni.

Egyre több a bizonyíték arról, hogy a demencia leggyakoribb formájának biológiai és patológiai manifesztációi az egyes betegekben változatosak.

A COVID-19 egyik következménye az agy és a bulbus olfactoriusok többgócú mikrovaszkuláris károsodása lehet, közli az OTSZ Online.

A Qubit szerint az elsődleges agydaganatok között listavezető gliomák kialakulásának kockázatát növeli egy gyakori macskaparazita.

A delírium és a demencia későbbi kialakulása között pedig erős kapcsolat is lehet, írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Jelenleg az akut ischaemiás stroke reperfúziós kezelésében újabb paradigmaváltás korszakát éljük: egyre kevésbé a merev időablakok és egyre inkább a fejlett képalkotó eszközökkel megítélhető egyéni patofiziológia határozza meg, hogy a kezeléstől várható-e klinikai haszon.

Az Origo szerint a vérkeringés legszűkebb hajszálereibe is bejutó eszközt fejlesztettek svájci kutatók vezetésével.

Szakemberek részletesen megfigyelték, monitorozták olyan művészek művészetének alakulását, akik Alzheimer-kórosak lettek. Több esetben észlelték, hogy a művészi motiváció és tevékenység a kór még előrehaladottabb fázisában is megmaradt, azonban gyakran annak jellegében változások következtek be. Ez adott indíttatást különböző művészetek felhasználására palliatív céllal.

hirdetés
hirdetés