hirdetés
hirdetés
2018. december. 17., hétfő - Lázár, Olimpia.
hirdetés

Amerikai kutatók két olyan géncsoportot azonosítottak, melyek jelentős szerepet játszanak a tau fehérjék túltermelődésében – ez a demencia leggyakoribb formáinak egyik fő ismertetőjele.

Egy új skót tanulmány szerint a keresztrejtvényfejtés vagy a sudokuzás nem véd meg az időskori mentális hanyatlástól.

A sclerosis multiplex diagnózisának és kezelésének dilemmáit is tárgyalja a fiatalkorban megjelenő idegrendszeri kórral élőkről szóló, ingyenesen elérhető Multiplex Magazin legújabb lapszáma.

Amerikai kutatók olyan új képalkotó eljárást fejlesztettek ki – egyenáramú magnetoenkefalográf – mellyel in vivo mérhetővé vált az emberi agyban jelen lévő magnetit mennyisége és a részecskék elhelyezkedése.

A Scripps Research kutatóintézet demonstrálta azt a mechanizmust, hogyan alakulnak ki az új emlékek és hogyan felejtődnek el a régiek, írja az Index.

hirdetés

Svéd kutatók a központi idegrendszer oligodendrocytáinak feltérképezése során arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a sejtek komoly szerepet játszhatnak a sclerosis multiplex (SM) kialakulásában.

Gliakutatók megoldották az idegtudomány 125 éves rejtélyét, és közben felfedeztek egy módszert, ami alkalmas lehet a szerzett epilepsziák kezelésére, közli az OTSZ Online.

Az új kromonvázas molekulacsalád hatásosnak bizonyulhat az Alzheimer-kór kezelésében, közölte a PharmaOnline.

Amerikai kutatóknak sikerült megtalálniuk a Parkinson-kór egyik fő jellegzetességének, a Lewy-testek kialakulásának okát, és hatékony módszert fejlesztettek ki a zárványok lebontására, illetve az újbóli akkumuláció megelőzésére.

hirdetés
hirdetés
hirdetés