2019. június. 20., csütörtök - Rafael.

Egy amerikai kutatócsoport összefüggést fedezett fel a magas LDL koleszterinszint és az Alzheimer-kór korai kialakulása között.

Győrben írták alá az Alzheimer Cafékat koordináló, támogató szervezet, a Magyar Alzheimer Alapítvány létrehozásáról szóló alapító okiratot.

Egy spanyolországi kutatócsoport összefüggést fedezett fel a vérplazmában jelen lévő bizonyos miRNS-ek koncentrációja és az Alzheimer-kór, illetve az enyhe kognitív károsodás között.

Nincs szervezett útja a demenciával élő betegeknek az egészségügy rendszerében, mondta az Abcúgnak Kázár Ágnes háziorvos.

Egy svéd vezetésű kutatócsoport állatkísérletek során a galectint termelő gén csendesítésével sikeresen csökkentette az Alzheimer-kór során megjelenő plakkok és mennyiségét és az agyban fellépő gyulladás mértékét.

Az aggasztó adatok fényében a WHO első ízben fogalmazott meg irányelveket az időskori elbutulás kockázatának csökkentésére.

Idős páciensek millióit diagnosztizálhatták korábban tévesen, akár egyharmaduk is a demencia egy másik formájában szenvedhet.

A szellemi leépülés előre jelzőjének tekintett enyhe kognitív zavar diagnosztikájának szabhat új irányt az a beszédfelismerő szoftver, amelyet az SZTE és az MTA közös projektjében fejlesztenek ki.

Egy finn vizsgálat eredményei szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél 30%-kal magasabb a fejsérülések kockázata, mint a normál populációban.

Egy új kutatás szerint a közhiedelemmel ellentétben, a magasabb képzettség nem véd meg a demencia ellen, írja az OTSZ Online.

Az Alzheimer-kór korai felismerésére egyelőre nincs olyan vizsgálat, ami nem igényel beavatkozást, ez azonban hamarosan megváltozhat.

Egy új vizsgálat adatai szerint a hallás romlásával párhuzamosan nő a kognitív funkciók romlásának kockázata, írja az OTSZonline.

A GDPR-ral kapcsolatos magyar jogszabályi környezetet módosító salátatörvény számos rendelkezést igazított ki az európai adatvédelmi szabályozásnak megfelelően.

Dr. Philip Grimmer angliai háziorvos az egyik otthoni vizit alkalmával olyan üzenőtáblába botlott, amilyet még sosem látott. A táblán demenciával élő édesanyjának írt megnyugtató, szeretetteli mondatokat a lánya.