2020. augusztus. 09., vasárnap - Emőd.

Izraeli kutatók alvás közben végzett célzott memória-reaktivációval képesek voltak stimulálni a hosszú távú memóriában tárolt információk beágyazódását.

Visszafordítható az Alzheimer-kórral járó emlékezetromlás, ráadásul még a betegség előrehaladott állapotában is írja az Infostart.

Gyulladásos bélbetegségekben jelentősen megemelkedik a demencia – különösen az Alzheimer-kór – kockázata, írja az OTSZ Online.

Két új, a demencia kialakulásában érintett idegsejttípust különítettek el magyar kutatók, írja a Nature Neuroscience nyomán a Pharmindex.

Kutatók egyértelmű összefüggést találtak a repetitív negatív gondolkodás (RNT) és a gyorsabb leépülés között, írja a 24.hu.

Egy demenciakockázatot növelő génmutáció befolyásolhatja a Covid-19 súlyosságát, állapították meg brit szakemberek.

Demencia-akcióterv indult szakemberek részvételével az egyre elterjedtebb időskori betegség kezelésére, ismertette Beneda Attila.

Egy optimálisan beállított gyógyszeres antihipertenzív kezelés akár 12 százalékkal is csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

Új kutatást publikáltak az ELTE kutatói az Alzheimer-kórról; magyarázatot találtak arra, hogy miért gyakoribb az időskori betegség a nőknél.

Az optimista, boldog ember társa egészségének is használ; az Alzheimer-kór és a demencia jelentős kockázati tényezőit tarthatják távol maguktól.

Az Alzheimer-kór „tyúk vagy tojás” problémáját vizsgálva kutatók arra az eredményre jutottak, hogy már az amiloidlerakódások megjelenése előtt is kimutatható a memória romlása.

A PharmaOnline szerint egy korában ismeretlen gént azonosítottak, amelynek blokkolásával megakadályozhatják a fehérjecsomók képződését.

A koronavírus járvány miatt rengeteg cég kényszerült arra, hogy egyik napról a másikra álljon át home office munkavégzésre, ez azonban a munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt felkészületlenül érte.

Ahogy egyre több országban enyhülnek a koronavírussal kapcsolatos korlátozások, úgy világszerte merül fel a demenciával élő idősekben, hogy félnek kimozdulni.