2017. június. 28., szerda - Levente, Irén.

Az idősek agyát visszafiatalítja, a serdülőkét viszont összezavarhatja a marihuánafogyasztás. A Nature Medicine tanulmánya a kender pszichoaktív összetevőjének hatását vizsgálva a tanulási kapacitás és a memória növekedését igazolta, míg a Journal of School Health cikke szerint a kannabiszfogyasztás középiskolásoknál a tanulási hajlandóság csökkenésével jár együtt.

A Szociális Klaszter Egyesület és a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság harmadik alkalommal rendezte meg az „Egymást Értő Szakemberek” konferenciát.

Az Alzheimer-kór a demens betegek mintegy háromnegyedét érinti, olvasható a Vasárnap Reggel nyomán a Világgazdaság portálján.

Az idősotthoni férőhelyek száma közel 55 ezer volt öt éve, kihasználtságuk 95 százalékos, s 40 milliárd forintot szántak a működtetésükre, írja a mok.hu.

Alzheimer-kóros egerek bélbaktériumai a steril környezetben nevelt egyedekben fokozzák az agyi plakkok kialakulását, közölte az OTSZ Online

Átvette a demencia az AIDS helyét a világ gyilkos kórjainak listáján, derült ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből, közli a hirado.hu.

Szakemberhiány és jogi rendezetlenség egyaránt nehezíti a hazai pszichiáterek munkáját, a kihívással, amelyet a társadalom elöregedése jelent, a szakma csak a politika támogatásával tud szembeszállni.

Szegedi kutatók beszédelemzéssel vizsgálják, előre jelezhető-e az Alzheimer-kór megjelenése a beszédfolyamat bizonyos számszerűsíthető jellegzetességei alapján.

A Neuroscience 2016 konferencián bejelentették: a Deutsche Telekom mobiljátéka áttörést hozott a demenciakutatás területén; jóval korábban lehetségessé válik a betegség felismerése és kezelése.

A demencia vált az elhalálozások első számú okává Angliában és Walesben, megelőzve a szív- és érrendszeri betegségeket.

A prosztatarák kezelésére szolgáló androgénmegvonó terápián áteső férfiaknál kétszer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki demencia a terápia megkezdését követő öt éven belül.

A demenciával élő emberek és gondozóik érdekében országos prevenciós programot és az egészségügyi-szociális ellátások minőségének javítását kéri a kormánytól a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága.

A mai Alzheimer Világnap alkalmából a betegség megelőzésének lehetőségeit gyűjtötte csokorba a Webbeteg.

A nagy meleget nemcsak az emberek, de az állatok is nehezen bírják. A kutya-meleg a kutyákat is megviseli.

Sorozat a sorozatban következik, előreláthatóan négy tételben, a cukroktól a cukorpótlókon át az édesítőszerekig, azok vélt és valós, pozitív és negatív hatásaival bezárólag.