2017. december. 18., hétfő - Auguszta.

Az International Journal of Geriatric Psychiatry-ben megjelent vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy a benzodiazepin és rokonvegyületei növelik az Alzheimer-kóros betegek mortalitását, a Nature Neuroscience tanulmánya a betegség kialakulásának olyan új modelljével szolgál, ami megnyithatja az utat a sikeres farmakoterápia előtt.

A zöld tea egyik alkotóeleme megakadályozza a betegség létrejöttében jelentős szerepet játszó toxikus plakkok kialakulását, közli az OTSZ Online.

Magyarország több évtizedes lemaradásban van a tőlünk nyugatra élő társadalmak demenciakezelési gyakorlatához képest, írja a Magyar Nemzet.

Időskori elbutulásban szenvedhet mintegy 30 ezer idős, 75 éven felüli japán gépkocsivezető – közli az MTI nyomán az Origo.

A kutatók bíznak benne, hogy a felfedezés elősegíti az Alzheimer-kór alaposabb megértését, írja a 24.hu.

Hiába tudunk nagyságrendekkel többet agyunk működéséről, mint fél évszázaddal ezelőtt, még mindig csak a felszínt kapargatjuk – mondja a hvg.hu-nak a Nobel-díjas Thomas C. Südhof.

Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk, mondta Buzsáki György Brain-prize-díjas professzor az InfoRádiónak.

A Deutsche Telekom valamennyi európai vállalata bevezette az első olyan VR játékot, amely segíthet a kutatóknak felvenni a harcot a demencia ellen.

Új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer-és és az időskori demencia kialakulásának kockázatát.

Sokkal több élőlény van az agyunkban, mint korábban gondoltuk. A Brain Microbiome Project révén kiderülhet, hogy fertőzés áll-e a demenciák zömét okozó Alzheimer-kór hátterében, és ha igen, megkezdődhet a vakcina kifejlesztése is, írja kutatói eredményeiről beszámolva a Harvard Medical School lapja.

A demenciás esetek harmadát lehetne kiküszöbölni, ha az emberek jobban figyelnének a mentális egészségükre életük során, közli a 444.

A Szociális Klaszter Egyesület és a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság harmadik alkalommal rendezte meg az „Egymást Értő Szakemberek” konferenciát.

Az Alzheimer-kór a demens betegek mintegy háromnegyedét érinti, olvasható a Vasárnap Reggel nyomán a Világgazdaság portálján.

Ez egy nagyon bonyolult dolog, olyan bonyolult, hogy még mi, orvosok sem teljesen értjük, maximum sejtjük, vagy szeretnénk sejteni.

Egy friss statisztika szerint a 2017-es év első felében több adat került illetéktelen kezekbe, mint tavaly az egész esztendő alatt. Ez összességében tavaly 1,9 milliárd elveszett személyes adat volt – és már csak alig félév van a GDPR hatálybalépéséig.