2017. október. 22., vasárnap - Előd.

Sokkal több élőlény van az agyunkban, mint korábban gondoltuk. A Brain Microbiome Project révén kiderülhet, hogy fertőzés áll-e a demenciák zömét okozó Alzheimer-kór hátterében, és ha igen, megkezdődhet a vakcina kifejlesztése is, írja kutatói eredményeiről beszámolva a Harvard Medical School lapja.

Hiába tudunk nagyságrendekkel többet agyunk működéséről, mint fél évszázaddal ezelőtt, még mindig csak a felszínt kapargatjuk – mondja a hvg.hu-nak a Nobel-díjas Thomas C. Südhof.

Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk, mondta Buzsáki György Brain-prize-díjas professzor az InfoRádiónak.

A Deutsche Telekom valamennyi európai vállalata bevezette az első olyan VR játékot, amely segíthet a kutatóknak felvenni a harcot a demencia ellen.

Új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer-és és az időskori demencia kialakulásának kockázatát.

A demenciás esetek harmadát lehetne kiküszöbölni, ha az emberek jobban figyelnének a mentális egészségükre életük során, közli a 444.

A Szociális Klaszter Egyesület és a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság harmadik alkalommal rendezte meg az „Egymást Értő Szakemberek” konferenciát.

Az Alzheimer-kór a demens betegek mintegy háromnegyedét érinti, olvasható a Vasárnap Reggel nyomán a Világgazdaság portálján.

Az idősek agyát visszafiatalítja, a serdülőkét viszont összezavarhatja a marihuánafogyasztás. A Nature Medicine tanulmánya a kender pszichoaktív összetevőjének hatását vizsgálva a tanulási kapacitás és a memória növekedését igazolta, míg a Journal of School Health cikke szerint a kannabiszfogyasztás középiskolásoknál a tanulási hajlandóság csökkenésével jár együtt.

Az idősotthoni férőhelyek száma közel 55 ezer volt öt éve, kihasználtságuk 95 százalékos, s 40 milliárd forintot szántak a működtetésükre, írja a mok.hu.

Alzheimer-kóros egerek bélbaktériumai a steril környezetben nevelt egyedekben fokozzák az agyi plakkok kialakulását, közölte az OTSZ Online

Átvette a demencia az AIDS helyét a világ gyilkos kórjainak listáján, derült ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből, közli a hirado.hu.

Szakemberhiány és jogi rendezetlenség egyaránt nehezíti a hazai pszichiáterek munkáját, a kihívással, amelyet a társadalom elöregedése jelent, a szakma csak a politika támogatásával tud szembeszállni.

Akkor tudunk nehéz helyzetben lévő embertársainkon, barátainkon, rokonainkon segíteni, ha jobban megértjük a halállal kapcsolatos lelki folyamatokat, és mi magunk is rendezzük a viszonyunkat ezzel a kérdéssel.

Két közlemény is megjelent a British Medical Journal-ben a szteroid torokgyulladásban való alkalmazásáról. Az egyik egy review és metaanalízis (Corticosteroids for treatment of sore throat: systematic review and meta-analysis of randomised trials), a másik egy ajánlás (Corticosteroids for sore throat: a clinical practice guideline).