2022. július. 01., péntek - Tihamér, Annamária.
hirdetés

A Neurology folyóiratban megjelent új tanulmány szerint kétmintás mendeli randomizáció módszerével vizsgálták egyes antidiabetikumok Alzheimer-kór elleni protektív hatásának lehetőségét.

A technika a korai szakaszban képes azonosítani az Alzheimer-kórt, amikor más módszerekkel még nagyon nehéz diagnosztizálni – írja a 24.hu.

A demenciastratégia célja, hogy Bécs 2035-re egyike lehessen azoknak a városoknak a világon, ahol a legjobb a demens betegek életminősége.

A Massachusetts General Hospital kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban egy olyan új vizsgálati módszerről számoltak be, amely közelebb vihet minket az Alzheimer-kór korai felismeréséhez.

A kutyáknál az öregedés során inkább mennyiségi és nem minőségi változások zajlanak a génkifejeződésben.

Az Index szerint floridai tudósok bizonyították, hogy a kisállattartás jó hatással van az egészségre, és megelőzheti akár az időskori elbutulást is.

A kínai Shenzen Technológiai Kutatóintézet munkatársai a Nature folyóiratban számoltak be arról a vizsgálatról, melyben feltárták, hogy miért kétszer gyakoribb nők körében az Alzheimer-kór.

A Stanford University kutatói a Nature Biomedical Engineering folyóiratban arról számoltak be, hogy noninvazív módon, infravörös fénnyel képesek voltak irányítani egerek agyi idegsejtjeit.

A bél baktérium összetétele és a táplálkozás fontos hatással vannak a kognitív funkciókra is, írja az OTSZ Online.

A PharmaOnline szerint a rifampicin és a resveratrol kombinációja sikeresen akadályozta meg az agyban kialakuló oligomerek megjelenését.

A PharmaOnline szerint leírták azt a folyamatot, melynek során az agyban képződő tau-fehérjék gyulladást váltanak ki.

A University of California Riverside (UCR) kutatói a Journal of Proteome Research folyóiratban közölték új felfedezésüket, miszerint a tau fehérjék izomerének képződése állhat az Alzheimer-kór kialakulásának hátterében.

A mérsékelt kávé- és teafogyasztás összefügghet az agyvérzés és a demencia kockázatának csökkenésével, állapította meg egy új tanulmány.

Ebben a faluban egyáltalán nem ritkaság 100 évesnek lenni. Sőt, Vittorio-nak és Piuccia-nak köszönhetően idén már 10 matuzsálemet fognak számolni.