hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Csak részben volt hatásos a háziorvosok tavalyi ellenőrzése (Bővítve: Békássy, MOK)

A rendelőn kívüli elérhetőséggel is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult, közli a Népszava.

Csak részben volt hatásos a háziorvosok tavalyi ellenőrzése – derült ki a Belügyminisztériumnak a lappal közölt adataiból. A bejelentés nélkül érkező ellenőrök ugyanis számos esetben nem találtak rendelést, sőt rendelőt sem. Az első ellenőrzés idején csak az alapellátók harmadánál nem bukkantak hiányosságokra. Ám egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat. Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható, és az ellenőrzés időpontjában hiába volt éppen betegfogadási idő, 39 százalékukban nem zajlott orvosi ellátás. Az orvosok rendelőn kívüli elérhetőségével is gond volt, egyharmaduk ugyanis telefonon is elérhetetlennek bizonyult.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár már tavaly létrehozta az „ellenőrzésfelügyeleti szolgálatot”, írja a lap. A szervezet feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok (az egészségbiztosító, az OKFŐ, és az egykori ÁNTSZ, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) ellenőrzéseit, s feltárja a betegellátás hibáit. Tavaly február-márciusban négy megyében – Baranya ,Tolna, Vas valamint Győr-Moson-Sopron – ellenőriztek mintegy 569 háziorvosi és az alapellátó fogorvosi szolgálatot. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt. Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban. A váratlanul érkező ellenőrök több hiányosságot találtak: így például számos esetben nem folyt rendelés a hatóságnak bejelentett időszakban, esetenként rendelő sem volt a működési engedélyben foglalt címen.

A Belügyminisztérium a lap kérdésére azt írta: az ellenőrzés nyomán a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták. A tárca a tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak, sőt azokat kiterjesztik a háziorvosi ügyeletekre is, és azt is nézik majd, hogy valóban elérhetők-e a doktorok a rendelkezési állás idejükben.

A Népszava úgy tudja: áprilisban a hevesi, augusztusban és szeptemberben a vasi, októberben a tolnai háziorvosi szolgálatokat veszik górcső alá.

A teljes információt ITT olvashatja.

Bővítés:

Békássy Szabolcs, országos kollegiális vezető, a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) alapítója, a Kis-Duna Menti Praxisközösség szakmai vezetője az rtl.hu-nak azt mondta, a háziorvosok finanszírozási rendszere az elmúlt években jelentősen átalakult, teljesítményalapú rendszert vezettek be. Még ez előtt volt néhány praxis – az összesnek mintegy 5 százaléka –, amely több mint 3 telephelyen végezte az ellátást, amiért némi többletjövedelemre tehettek szert. De csak a korábbi finanszírozási rendszerben.

„Ilyen háziorvosi szolgáltató nincs sok, a mai finanszírozási rendszerben pedig nincs is relevanciája a kérdésnek, hiszen a praxisok bevétele teljesen független attól, hogy hány telephelyen végzik a tevékenységüket. A tavaly kezdődött ellenőrzés során azt vizsgálta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), hogy ezeken a kiegészítő telephelyeken zajlik-e valós tevékenység, vagy esetleg elnéptelenedtek és a központi rendelőkben folyik-e a vizsgálat. 

Nem arról van tehát szó, hogy ne lennének elérhetők háziorvosok, ez a felmérés a kiegészítő telephelyekről szólt. Betegek nem voltak ellátatlanul, a háziorvosok fő telephelyén látták el a betegeket, a jogszabályban előírt módon.– mondta Békássy Szabolcs.
 
„Mi évekkel ezelőtt javasoltuk, hogy jól felszerelt, jól megközelíthető rendelőkben kellene megoldani a betegellátást, nem szétaprózva, kis telephelyeken” – elevenítette fel a HAOSZ törekvéseit dr. Békássy Szabolcs. Ez szoros összefüggést mutat azzal az új változással, hogy az ellátási körzetek határainak kijelölése az önkormányzatok hatásköréből átkerült az Országos Kórházi Főigazgatósághoz. „Ez a változtatás azt a célt szolgálja, hogy helyi önkormányzati érdekek helyett szakmai szempontok alapján határozzák meg, hogy egy háziorvos mekkora körzetben, hány településen lát el betegeket.”
 

Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának elnökségi tagja az rtl.hu érdeklődésére elmondta, hogy április 4-én a MOK képviselői a Belügyminisztériumban egyeztettek a háziorvosi ellenőrzésekről. „Számos bejelentést kaptunk a kollégáktól arról, hogy váratlanul beállítottak hozzájuk ellenőrzést tartani, és volt, hogy feltartották a rendelést is. Ezt próbáltuk tisztázni. Kiderült, ez egy, a BM által indított szokványos vizsgálat, ahol azt ellenőrzik, hogy elérhető-e a doktor a megadott rendelőben, betartják-e a rendelési időt és így tovább.”

 „A sajtóban megjelent számok és százalékok stimmelnek, épp csak azt felejtették el megemlíteni, hogy a legutóbbi felmérés óta eltelt időben az összes utóellenőrzés megtörtént és a hibákat 100 százalékban kijavították” – mondta dr. Keczéry Attila. Olyan hiányosságokra kell gondolni, mint például volt, ahol rosszul írták ki a rendelési időt vagy voltak olyan rendelők, amikről kiderült, hogy vagy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) felejtette el törölni az Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartásának (ESZENY) rendszeréből, vagy nem sikerült rögzíteni a változást az ESZENY rendszerében magának a háziorvosnak.
(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink