hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Szócska a parlamentben is megkapta

Kinek jó, hogy tönkreteszik az állami egészségügyi ellátást és helyzetbe hozzák a magánbiztosítókat? – kérdezte napirend előtt a parlamentben Szilágyi László az államtitkárt.

Az LMP képviselője mindene kelőtt egészségügyi dolgozók bérének  azonnali rendezését követelte, előrevetítve az ellátás összeomlását, ami nyomban bekövetkezik, ha a rezidensek felmondási mozgalmához csatlakozók beváltják fenyegetésüket.

 "Az állami egészségügy vége" című napirend előtti felszólalásában ezt követően végigvette a Fidesz azon politikai és törvényhozási lépéseit, amelyek összességükben egy előre nem jelzett egészségügyi modellváltást jeleznek. E láncolat utolsó eleme volt a személyi-jövedelemadó törvény módosítása, amely immár megengedi, hogy a munkaadók adó- és járulékmentesen finanszírozzák dolgozóik privát egészségbiztosítását.

„Fű alatt helyzetbe hoznak egy új privát szektort az egészségügyben, s így ki lehet menekíteni a gazdagokat a lerohadó állami egészségügyből” összegezte a folyamatot a képviselő, majd Szócska Miklósnak szegezte a kérdést:

Ön tudott erről a kezdeményezésről? Mennyire kompatibilis ez azzal az  egészségpolitikával, melyet ön képvisel? Kinek jó, hogy tönkreteszik az állami egészségügyi ellátást és helyzetbe hozzák a magánbiztosítókat?

Az egészségügyi államtitkár mindenkit biztosított, ő azon van, hogy a rendszer összeomlását elkerüljük. Ezt szolgálja az ellátórendszer rendbetétele is, s minden pénzt, amit kibányásznak onnan, azt ő igyekszik a bérekre fordítani.

Egy mondattal utalt arra is, ami a mai sajtóban került nyilvánosságra, nevezetesen, hogy a nehéz körülmények között dolgozóknak ígért karácsonyi extrapénzt kifizetése megakadt, mert nem ért oda az intézményekbe a szükséges összeg. „Mindenki meg fogja kapni a frontvonalban, de nincsenek meg a pontos nyilvántartások, folyik a tisztázás” – nyugtatta az érintetteket.

A fő kérdésről, hogy valójában kinek az egészségpolitikájával azonosul  a kormány, hogyan került kedvezményezett helyzetbe a privát szféra, az államtitkár kevés újat tudott mondani:

„Sem a szakmai tervezésbe, sem az előkészítésbe nem vontak be”, és „én az egyeztetés hiányát hatékonyan számon akarom kérni a rendszeren”. Szócska addig is tájékozódik és értelmezi a helyzetet. „Az eddigi válasz, amit kaptam az, hogy az adóváltozás csak egy korlátok közé szorított egészségipari fejlesztésnek kíván utat nyitni” – osztotta meg értesülését a közönséggel.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink