hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Egészségügy: nem elég a pulykapénz

Tizenhat nap múlva aktiválódik legalább 2577 szakorvos és rezidens felmondólevele, amennyiben az Orbán-kormány továbbra sem teljesíti egyik legnagyobb választási ígéretét; az egészségügyben dolgozók bérhelyzetének rendezését.

A Magyar Rezidens Szövetség által hónapokkal ezelőtt indított akcióhoz csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara is, a történelmi összefogás célja pedig az, hogy a bérek és a munkakörülmények rendezésével megállítsák azt a drámai orvoselvándorlást, ami 2013 végére a tömeges felmondás nélkül is a hazai ellátórendszer spontán összeomlásához vezetne. Egyelőre azonban már a két és félezer szakember távozása is katasztrófát okozna, nem is beszélve arról, hogy januárban könnyedén összeomolhat az ügyeleti rendszer is.

A Népszava Információi szerint azzal nyugtatták a szakmai szervezeteket, hogy az utolsó pillanatban még módosíthatja a jövő évi büdzsét az Orbán-kormány, és erről tegnap tárgyaltak is a soproni, kihelyezett kormányülésen. A döntésekről azonban csak ma ad tájékoztatást a kormányszóvivő, Giró-Szász András tegnap mindössze annyit mondott: gazdasági kérdésekről is tárgyaltak. Mivel az eredeti költségvetési tervet más gazdasági nehézségek miatt kell átírni, egyáltalán nem biztos, hogy kezelik az egészségügyi patthelyzetet. Ezt erősíti, hogy mind Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, mind pedig Szócska Miklós államtitkár többször is elismerte már: jövőre sem lesz béremelés az egészségügyben.

A bérfelzárkóztatás várható elmaradását erősíti az a csekélyke kárpótlás, amit az egészségügyi államtitkárság kedden közölt: mintegy 42 ezer frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozó kap összesen 3,4 milliárd forintnyi egyszeri, év végi juttatást – bruttó 21600, 72000, illetve 90000 forintot – a népegészségügyi termékdíjból, a chipsadóból befolyt összegből. Emellett azt is bejelentették, hogy további 4,5 milliárd forintnyi többletforrás jut egészségügyre: 3,5 milliárdból plusz egyhavi juttatást kapnak a háziorvosok és házi gyermekorvosok, félmilliárdot az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelésére fordítanak, és szintén félmilliárdot kap az Országos Mentőszolgálat. A szakmai és érdek-képviseleti vezetők ugyan üdvözölték az egyszeri, karácsonyi pulykapénzt, de – mint azt Éger István MOK-elnök a köztévében megfogalmazta – a gesztust nem lebecsülve is fontos egyértelművé tenni, hogy ez egyáltalán nem jelent megoldást a helyzetre.

"Haladéktalanul kezdje meg ennek a krónikus helyzetnek a kezelését, mielőtt a kór egészen elhatalmasodna" – kérte a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke, Klem Ervin az egészségügyért felelős államtitkárnak címzett levelében. A MATISZ arra szólította fel Szócska Miklóst, hogy segítsen az egészségügyi takarításban tevékenykedő cégeknek, azok ugyanis több mint hárommilliárd forint kintlévőséggel küszködnek.

Biró Marianna
a szerző cikkei

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink