hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A Fidesz se tudta, mit csinál?

Bár a kormánypárti képviselők mindig tiltakoztak az ellen, hogy az egészségügybe betegyék lábukat a magánbiztosítók, most maguk nyitottak számukra kaput – írja a hvg.hu.

Történt, hogy az év végi hajrában az szja törvény egyik mellékletébe, ott, ahol az adó- és járulékmentes jövedelmeket sorolják fel, beszúrtak egy szót. Az eddig is szereplő „baleset-biztosítás” szót „baleset- és betegségbiztosítás”-ra változtatták.

A portál által megszólaltatott közgazdászok úgyvélik, a Fidesz nem tudta mit csinál a módosításkor. Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Intézetének oktatója szerint ugyanis ez a lépés – különösen ha mellette a közellátást szorongatja a költségvetés – az egészségügyi rendszer megkettőződéséhez vezethet. "Lesz külön köz- és magánellátás, miközben az első vergődik, a második virágozni kezd.”

Sinkó szerint – mint ahogy erről korábban a MedicalOnline is beszámolt – a biztosítók a mostani törvénymódosítástól egy 50 milliárdos piacot remélnek, ami "más irányba viheti az egészségügyet, egy teljesen más egészségügy keletkezhet" ennek az útnak a végén, mint amit korábban bevállaltak. Korábban arról volt ugyanis szó, hogy átalakítják, megújítják a kórházi rendszert, korszerűsítik a betegutakat, mindez azonban "most kezd kisebb jelentőségűvé válni, akkora változások látszanak az egészségügy többi területén, beleértve ebbe a finanszírozói oldal változásait. Ez azzal járhat együtt, hogy a közfinanszírozott rendszer egy lefele tartó spirálba kerül, megállíthatatlanul, s az út végén egy kétszintű ellátás jön létre."

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink