hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Mihályi rátalált a Fidesz indítékára

Megvan a magyarázat, miért nyitott utat egy amerikai típusú, magán-egészségbiztosítási rendszer előtt a Fidesz, írja a Népszabadságban cikke második részében Mihályi Péter közgazdász.

A Google kereső az „Orbán Viktor” és „Mabisz” szavak beütésére azonnal kiadta a megfelelő információkat – olvasható a nol.hu-n. – A Mabisz honlapján ma is ott olvasható az október 19-én megtartott biztosítói konferencia programja, mi több, Orbán Viktor 13 oldalas, szakszerű és lényegre törő megnyitóbeszédének teljes szövege. A miniszterelnök – miután megköszönte, hogy a választások előtt a biztosítók hajlandók voltak együttműködni az ellenzékkel – konzultációt javasolt arról, hogy a „munkáltató által adott biztosítás tud-e élvezni valamifajta állami támogatást akár adókedvezmény formájában”. „A jövőt illetően mi egy olyan biztosítási piacra gondolunk – mondta Orbán a szónoki pulpitusról –, (…) s ez érvényes a nyugdíjbiztosításra és érvényes az egészségbiztosítási rendszerre is –, amely alapvetően kétpilléres. Van egy világos állami lába, és van egy nagyon erős, reményeink szerint folyamatosan izmosodó magánlába is, amely magánláb megerősödéséhez egyébként a kormányzat, ha a konzultációk révén eredményre tudunk jutni egymással, akkor szívesen nyújt segítséget”. Megvan tehát a magyarázat, amit első cikkemben kerestem: maga a miniszterelnök kötött –viszonossági alapon – megállapodást az üzleti biztosítókkal.

Félreértés ne essék: nem az a baj, hogy az Orbán-kormány beengedte az üzleti biztosítókat arra a piacra, ahol korábban a társadalombiztosítás volt, és ahol – az alaptörvény és más törvények rendelkezései nyomán – 2012-től az állam lesz a finanszírozó. A Molnár Lajos-féle biztosítási reform is az üzleti biztosítókra épített. De azzal, hogy a versengő biztosítók az országos kockázatközösségen belül mind a tízmillió magyar állampolgárnak kötelesek betegségbiztosítást nyújtani. Az is része volt a szociálliberális kormány idején törvénybe foglalt koncepciónak, hogy a magánbiztosítók csak olyan terméket vezethetnek be a piacra, amelyet az akkor újonnan létrehozott Egészségbiztosítási Felügyelet biztosításmatematikai, egészségpolitikai és szociális-igazságossági szempontból korrektnek minősít. Most viszont más a helyzet. Az üzleti biztosítók számára az szja-törvény módosítása lehetővé teszi, hogy „mazsolázzanak” az ügyfelek között, csak a magas jövedelmű, egészséges alkalmazottakkal kössenek szerződést. És már nem működik az Egészségbiztosítási Felügyelet sem, merthogy a Fidesz megszüntette – írja Mihályi Péter.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés