hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szócska nem mondja meg, miért nem mond le

A Népszabadság értesülése szerint az egészségügyi államtitkárt is meglepte, hogy  a koalíció szabad utat nyitott az egészségügyben az üzleti biztosítók előtt.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény egy apró módosításával korlátlanul adó- és járulékmentessé tette a Fidesz frakció a cégek által a dolgozóik javára kötött egészségbiztosításokat.  Ezzel – az eddig megszólalt szakértők szerint – sokkal lendületesebben és sokkal kevesebb korláttal engedik rá a magánbiztosítókat az egészségügyre, mint ahogyan ezt a szociálliberális kormány próbálta, s amibe az – a Fidesz hathatós közreműködésével – bele is bukott.

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Intézetének oktatója a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy ez a lépés – különösen ha mellette a közellátást szorongatja a költségvetés – az egészségügyi rendszer megkettőződéséhez vezethet. "Lesz külön köz- és magánellátás, miközben az első vergődik, a második virágozni kezd.”

Sinkó ott arról is beszélt, hogy korábban arról volt szó, hogy átalakítják, megújítják a kórházi rendszert, korszerűsítik a betegutakat, mindez azonban "most kezd kisebb jelentőségűvé válni”.

Szócska Miklóst, akinek egész programját aláássa ez a törvénymódosítás, meglepte a frakció lépése, vele se szándékról, s e a kivitelezésről nem egyeztettek. A Népszabadság meg is kérdezte, hogy ezek után miért marad a posztján, ám e kérdésre az államtitkár nem kívánt válaszolni.

(forrás: Népszabadság Online, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink