hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A piacos partizánok már a parlamentben vannak? (FRISSÍTVE)

Valaki hackeli a rendszert – így magyarázta Gaál Péter, az egészségügyért felelős államtitkár kabinetjének külső tanácsadója a Népszabadságnak, hogy miért állt a Fidesz a parlamentben a magánegészségbiztosítás pártjára.

 Lehet, hogy a szakpolitikáért felelős államtitkárság tudta nélkül lezajlott a biztosítói modellváltás? – teszi fel a kérdést a lap.  –  A döntő momentum a néhány napja elfogadott törvénymódosítás, amely korlátlanul adó- és járulékmentessé tette a cégek által a dolgozóik számára kötött egészségbiztosítást. A történtek pikantériája, hogy a Fidesz 2007-ben népszavazással vetett véget a több-biztosítós modell szabályozott bevezetésének, most viszont minden korlát nélkül szabadon engedi rá a rendszerre az üzleti biztosítókat. A Népszabadságnak kormánypolitikusok is azt mondták, hogy őket is meghökkentette a módosítás.

Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának igazgatója azt mondja: egy lobbicsoport meghackelte a rendszert. Úgy emlékszik, már az ellenzéki kerekasztal-tárgyalások alatt is volt egy lobbicsoport, amely megpróbálta úgy megváltoztatni a megállapodásokat rögzítő jegyzőkönyvet, hogy a társadalombiztosítási rendszer funkcióit egy magánbiztosítónak szervezték volna ki. Ezt utólag írták bele a jegyzőkönyvbe, noha erről nem volt megállapodás, végül a jegyzőkönyv hitelesítője akadályozta meg, hogy ez a dokumentumban maradjon. Ezt követően valamennyi kormány alatt voltak próbálkozások.

A keddi Magyar Nemzet ugyancsak a fordulat okait kutatta.  Nekik Szócska Miklós államtitkár úgy nyilatkozott: "Most nyomozzuk, hogy mi állhat a háttérben". S hozzátette:  Réthelyi Miklós miniszter egyeztetést kezdeményezett a Matolcsy György vezette gazdasági tárcával.

(forrás: Népszabadság , Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés