hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ha kell, jön az állam

Romkórházra nincs pénz

Szócska Miklós szerint nem jelent vagyonvesztést ha a kórházak az állami tulajdon egyik formájából egy másikba kerülnek. Az államtitkár a Világgazdaságnak adott nyilatkozatában a Thaiföldön meghalt orvos esetéről és a menesztésével kapcsolatos pletykákról is beszélt.

Szócska Miklós szerint van tartalék az egészségügyi intézmények gazdasági-klinikai integrációjában. Mint mondta, nem jelent vagyonvesztést, ha az állami tulajdon egyik formájából egy másikba kerülnek a hazai egészségügyi intézmények, ám nem lesz dogmatikus államosítás. Az egészségügyért felelős államtitkár úgy véli, a Fővárosi Önkormányzat kórházainak állami gondozás alá vételével rendeződnek a húsz éve zavaros érdekviszonyok. Álláspontja szerint jelentős pénz takarítható meg azzal, ha januártól nagytérségenként integrálják a kórházakat; a "romintézmények" nem számíthatnak százmilliós központi támogatásra. Az átalakulással felszabaduló pénzt ugyan béremelésre fordíthatják a kórházak, ám a jövedelmek számottevő rendezése nélkül a humánerőforrás helyzete már középtávon sem kezelhető.

Hosszú idő óta az egészségügy beszállítói tartják kezükben a kórházak és az ott dolgozók informális pénzmozgásait – ismerte el a napokban Thaiföldön tartózkodó harmincfős orvoscsoport ügye kapcsán Szócska Miklós, s kijelentette: a hasonló ügyekben óvatosan járnak el, mert működési zavarokat okozna az egészségügyben, ha egyik napról a másikra ez a pénz kikerülne a rendszerből.

Az államtitkár elmondta: menesztésének többször is felröppent híre kacsának bizonyult, a mostani egészségpolitikának egységes erőtere van.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés