hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Szentes marad, de személyi kérdésekben nem dönthet

Tarlós: Nem fogom a kezet büntetni, amikor tudom, nem ő az agy

Nincs kirúgva a főpolgármester helyettes – közölte keresetlen egyszerűséggel Tarlós István, bár személyi kérdésekben Szentes Tamás a továbbiakban nem hozhat döntéseket. A fővárosi kórházigazgatók a helyükön maradnak.

Nincs kirúgva, nem fogom a kezet büntetni, amikor tudom, nem ő az agy – kezdte ma délutáni rendkívüli sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Tarlós István szerint helyettese "kicsit túlbuzgó" módon, a szakmai egyeztetésekben sokkal tovább ment, mint szabadott volna. A kórházigazgatók kirúgásáról szó sincs, szögezte le, majd hozzátette: önkormányzaton kívül álló erők, "kőfaragók, balett-táncosok és kormányzati hivatalvezetők" nem avatkozhatnak be kéretlenül az önkormányzati munkába, legyen szó akár személyi, akár strukturális kérdésekről. Azt viszont visszautasította, hogy a történések hátterében, az "agy" Pesti Imre, a korábbi egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes lenne, akit a közelmúltban neveztek ki a budapesti kormányhivatal élére, s aki köztudottan elszántan pártolta a budapesti egészségügyi holdig létrehozását.

Tarlós István azt is elmondta, programját a miniszterelnök hagyta jóvá, ennek egészségügyi részét Szócska Miklós egészségügyért felelős szakállamtitkár illetve Jávor András, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára dolgozta ki. Az egészségügyi intézmények jelenleg érvényes duális – gyógyítást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, fenntartást az önkormányzatok – finanszírozását viszont károsnak tartja, mivel az önkormányzat nem lát rá a beszállítói, kapacitásbeli és egyéb problémákra, amelyek szálait nem a "házból", az önkormányzatból irányítják, ezek számukra követhetetlenek, s nem szolgálják a főváros egészségügyét. Mindezért jónak tartja, ha a korábbi hírekkel ellentétben nem csak négy kórház, hanem az összes fővárosi kórházakat az állam veszi "gondozásba". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez semmiképp nem jelent vagyonvesztést, mivel nem csak az infrastruktúra, hanem a feladat is új gazdához kerül. Az igazi vagyonvesztés az, amikor – mint jelenleg – egymással párhuzamos struktúrákat működtetünk, egészítette ki a főpolgármesteri gondolatot Szócska Miklós. A NEFMI felügyeli az egyetemeket, s ennek a minisztériumnak a szakállamtitkársága az országos intézeteket. Így a hét fővárosi fenntartóból kettő együtt van, vette számba a szaktárca vezetője, hozzátéve: programjuk szerint ezek funkcionális integrációjával képzelhető el Budapest egészségügyi ellátórendszerének fejlesztése. A folyamatok felgyorsultak, egyöntetű döntéseket tudunk hozni, szögezte le Szócska.

Ami a kórházvezetőket illeti, leszögezte: a jelenlegi főpolgármester-helyettest senkit nem hatalmazta fel arra, hogy elküldje őket. A vezetők személye majd csak akkor kerül terítékre, ha megszületik a döntés az intézmények jövőjéről, arról, hogy állami tulajdonba kerülnek vagy maradnak a fővárosnál. Ami pedig Szentes Tamást illeti – mivel őt Tarlós jóhiszemű eszköznek gondolja – arról állapodtak meg, hogy személyi kérdésekben nem dönthet (amit egyébként eddig sem tehetett volna meg, hiszen a munkáltatói jogokat a főpolgármester gyakorolja – a szerk. megjegyzése), a főváros egészségügyi kérdéseit pedig közvetlen hivatali főnökével beszéli meg, s nem mással.

Államosításról, a szó klasszikus értelmében szó sincs, tette helyre a fogalmakat az egészségügyért felelős szakállamtitkár, mivel az önkormányzati tulajdon az állami tulajdonlás egyik formája. A főváros régóta meglévő gondjai nagyrészt azzal magyarázhatók Szócska Miklós szerint, hogy Budapesten hétféle fenntartó működtet kórházakat, s miközben itt koncentrálódik az ország ellátórendszerének csúcsa, ennek ellenére a fővárosiak nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink