hirdetés
2020. augusztus. 06., csütörtök - Berta, Bettina.
hirdetés

Thaiföldön meghalt orvos – rendszerproblémák

Az LMP úgy véli, a Thaiföldön meghalt orvos esete rávilágít az egészségügyi ellátórendszer és a gyógyszerellátás kínzó fogyatékosságaira.

hirdetés

Sajtóhírek szerint a résztvevő orvosoknak egy gyógyszergyártó cég szervezett utazást, félig munka, félig kikapcsolódás céljából. Az párt közleménye szerint az eset rávilágít az egészségügyi ellátórendszer és a gyógyszerellátás kínzó fogyatékosságaira: az egészségügyi hatóságok képtelenek megakadályozni, hogy egyes etikátlan gyógyszergyártók az orvosokat befolyásolják. Magyarországon teljesen bevett gyakorlat, hogy orvoslátogatók tartják fel a rendelést, hogy ajándékokkal, konferenciákra utaztatással, luxusutazásokkal próbálják rávenni az orvosokat az általuk forgalmazott készítmények felírására. Ez szakmailag, etikailag és adózási szempontból is tarthatatlan. Ez a gyakorlat a betegek egészségét és pénztárcáját veszélyezteti.

A néhány napja beharangozott Orbán-csomag a gyógyszerkassza csökkentését is magában foglalja. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy újra 100 milliárdos nagyságrendű összeget vonjanak ki az egészségügyből, ugyanakkor szükségesnek tartja a hatékonyság növelését. A párt úgy véli, a gyógyszerek árán komolyan érezhető lenne, ha a gyártók marketingköltségeinek felhasználását erőteljesebben szabályoznák, betiltanák az orvosok elvtelen befolyásolását, és nem a legdrágább, hanem az azokkal egyenértékű generikus gyógyszerek felé terelnék az orvosokat, betegeket.

Az LMP felhívja a kormány figyelmét arra, hogy amióta megszüntették az Egészségbiztosítási Felügyeletet és a betegjogi közalapítványt is, nincs gazdája sem a betegjogoknak, sem a szolgáltatók hatósági ellenőrzésének. A közlemény szerint a "tavaszi törvénycsomag beterjesztésekor az LMP számára nyilvánvalóvá vált, hogy az egészségügyi kormányzatnak nincs koncepciója a fenti feladatok ellátására. Akkor az ÁNTSZ vette át a futó ügyeket, de hónapok óta nem történik semmi."

"Az ellátás különböző szintjein méltatlan körülmények között dolgoznak az orvosok és a nővérek. Jövedelmük megalázóan alacsony és ez a hazai egészségügy legkomolyabb krízisét idézheti elő a közeljövőben. A kormány adópolitikája ezen nem javított, hanem rontott. Tarthatatlan, hogy az egészségügy szereplői hálapénzzel és cégektől kapott juttatásokkal kénytelenek kiegészíteni a jövedelmüket. Ez az egész ellátórendszert demoralizálja és minden érintett számára megalázó."

Az LMP arra kéri a kormányt, hogy azonnal erősítse meg az egészségügyi hatósági rendszert, és példás szigorral járjon el a törvénytelen adományok megakadályozása érdekében. Az LMP azt várja, hogy végre az igazi megoldás felé is tegyenek lépéseket: az egészségügyben dolgozók juttatásait, a kezdőorvosok és a szakszemélyzet fizetését mindenképpen rendezni kell.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink