hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Érezhetően csökkennek majd a kórházi várólisták

A hosszú várólisták és az elvándorló egészségügyi dolgozók gondjainak megoldását várja az egészségügyi cselekvési tervtől a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke.

Csiba Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a várólisták kialakulása csak részben okolható a kevés orvossal és eszközzel, nagyobb részt anyagi okok állnak a háttérben.

A kormány februárban hozza nyilvánosságra az egészségügyi cselekvési tervét. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke hangsúlyozta: reform és átalakítás többletpénz nélkül nem vihető végbe. A kormány jelenlegi vitairata egy belső ésszerűsítés következtében feltárható belső tartalékokat célozza meg.

Csiba Gábor hozzátette: tartalék mindig mindenhol van, de tény, hogy 2006 és 2010 között az előző kormány 250 milliárd forintot vont ki a rendszerből, így a többletpénz a mostani helyzetben a négy évben kivont pénz visszapótlását jelenti.

A Semmelweis-tervvel az egyesület nyolcvan százalékban egyetért, a maradék húsz százalékban is csak finomítási viták vannak - mondta az elnök, aki hozzátenné a koncepcióhoz, hogyan kéne előteremteni a többletpénzt. Nem csak költségvetési pénzért állunk sorba, hanem vannak ötleteink, honnan lehetne plusz pénzt szerezni - emelte ki Csiba Gábor, aki jó ötletnek tartaná, ha például az egészségtelen élelmiszerekre (alkohol, dohány, gyorsételek) tíz százalékos különjárulékot szabnának ki, és ezt a pénzt beforgatnák az egészségügybe.

A teljes cikket az InfoRádió oldalán olvashatja, a Csiba Gáborral készült beszélgetésért kattintson!

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink