hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az Ecstasy módosított formája mint rákellenes szer

Az MDMA (Ecstasy) származékaival, amelyek 100-szor hatékonyabban irtják a ráksejteket, mint az Ecstasy, effektíven lehet kezelni a leukémiás, limfómás és mielómás betegeket – olvasható az Investigational New Drugs egyik cikkében. A szerzők, a brit Birminghami Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy bár az Ecstasy rákellenes hatása már régebben ismert, származékai 100-szor hatásosabbak.

Az Ecstasy az MDMA (3,4-metilénedioxi-metamfetamin) köznapi neve, egy olyan szeré, amely jellegzetes érzelmi és szociális hatásokat vált ki. Csökkenti a szorongást, eufóriát vált ki, és a bizalmasság érzetét mások iránt. Az országok többségében készítése, tulajdonlása és eladása bűncselekménynek számít, kivéve egyes tudományos vagy orvosi alkalmazások esetét.

A Birminghami Egyetem kutatói már korábban kimutatták, hogy egyes pszichotrop szerek, köztük az Ecstasy, bizonyos antidepresszívumok és fogyasztószerek felhasználhatók a fehérvérsejtek rákjai ellen.

A probléma az volt, hogy a szignifikáns rákellenes hatás eléréséhez olyan adagban kellett volna adni ezeket a betegeknek, ami már megölte volna őket. Ezért az utóbbi hat évben a kutatók megpróbálták szeparálni és izolálni a rákellenes, illetve a toxikus hatásokat. Ebben a munkában a Nyugat-Ausztráliai Egyetem tudósaival működtek együtt, akik új, módosított szereket szintetizáltak.

A brit kutatók azt találták, hogy e módosított szerek 100-szor hatékonyabbak voltak a rák ellen, mint az Ecstasy. Mostanra már hatásmechanizmusukat is felderítették.

John Gordon professzor, a kutatás vezetője azt mondta: „Megvizsgáltuk a hatékony szerek struktúráját. Kiderítettük, hogy ezek nagyobb mértékben lipofilek, mint a kevésbé hatásos szerek, aminek következtében a sejthártya lipidjeihez kötődnek és könnyen bejutnak a ráksejtekbe, s ott feltehetően elkezdik feloldani őket. Ennek ismeretében elvileg megvalósítható az MDMA leghatékonyabb analógjainak szintetizálása.” Mint hozzátette, ez nagyon jelentős előrelépés egyes vérrákok kezelésében.

Az MDMA módosított formáit állatokon még nem próbálták ki, mert toxikus hatásúak az agyra és az idegrendszerre. Az ismertetett vizsgálatban a kutatók különböző molekulacsoportokat kötöttek az MDMA-hoz, és ezután ezeket az MDMA analógokat B-sejtes limfómás (pl. Burkitt limfómás) sejtek ellen vetették be. Megfigyelhették, hogyan roncsolják el e szerek a ráksejteket. A kezdetben szintetizált anyagok hatása még csak 10-szerese volt az MDMA-énak, de más molekulacsoportokat hozzákapcsolva a hatékonyság 100-szorosra nőtt.

Gordon professzor azt mondta, hogy ugyan nem akarnak hamis reményeket kelteni az emberekben, de kutatásaik alapján jelentős javulás várható e rákok kezelésében az elkövetkező években. A közeljövőben neki akarnak látni a preklinikai vizsgálatoknak.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink