2023. június. 04., vasárnap - Bulcsú.
hirdetés

A bilasztin több mint egy H1-antihisztamin vegyület. A hatóanyag inverz agonista aktivitása egyben indokolja azt is, hogy a bilasztin már az allergiaszezon kezdete előtt alkalmazható, prevenciós célból, a H1-receptorok expressziójának és a következményes nazális tüneteknek az elnyomására.

Gyulladásos reakciók akut ischaemiás stroke-ban

Akut ischaemiás stroke esetén a gyulladásos reakciók − nuk­leá­ris faktor-kappa B (NF-κB)-n keresztüli − vinpocetinnel történő modulálása ígéretes alternatívát jelent a betegség prognózisa szempontjából.

Tovább a cikkre >>

A demencia mint népbetegség

Az öregedő társadalmakban egyre nő a demencia előfordulása, jelenleg elmondható, hogy a XXI. század legnagyobb egészségügyi kihívásának számít. Leggyakoribb oka az Alzheimer-kór.

Tovább a cikkre >>

Kifizeti a háziorvosok rezsiszámlájának infláció feletti növekedését Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

A DemokrataTakács Péter egészségügyért felelős államtitkártól kapott választ az életünket alapvetően befolyásoló kérdésekre.

Az alapellátók szakasszisztensei, ápolói kimaradnak a mostani bérrendezésből. Sokan egyenpólóban tiltakoznak, írja a Népszava.

Nemcsak a betöltetlen háziorvosi praxisok kérdését kell kezelnie a kormánynak – mondta Takács Péter a népjóléti bizottság előtt a Telex szerint.

A május első hetében az orvosok, mentőtisztek Békésben 598, Komárom-Esztergom megyében 619 betegnek nyújtottak ügyeleti segítséget.

Nem szerencsés, hogy az alapellátók csak egymás rovására javíthatnak a teljesítményükön – mondta a Népszavának Sinkó Eszter.

A több rendelőt működtető háziorvosi praxisokat ellenőrizte a NEAK, sokan nem feleltek meg szerződéses kötelezettségeinek, írja a Magyar Nemzet.

A kognitív funkcióromlás vizsgálata praxisközösségekben

A „Három generációval az egészségért program” egyik célja, hogy a demencia alapellátásban történő felismerését javítva segítse a korai diagnózist, mely hozzájárulhat a progresszió lassításához.

Tovább a cikkre >>

Több mint kétezer háziorvos van, akik egy hónapban százezer forintnál többet veszítenek az új finanszírozási rendszerrel, közli a 444.

Elindul május 1-től Békés és Komárom-Esztergom vármegyében az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer.

Az időskori depresszió mind magatartásbeli, mind biológiai úton növeli számos testi betegség, köztük a kardio- és cerebrovaszkuláris kórképek, a diabetes és a fertőző betegségek morbiditását és mortalitását.

A demencia részben gyakorisága, részben krónikus volta mellett gondozói igénye miatt a XXI. század egyik legjelentősebb betegségcsoportja, „népbetegsége”. Prevalenciája a korral nő, 65 év felett 5 évente megduplázódik: 65 éves korban 1% körüli, 85 év felett 30%. Nőkben minden korcsoportban gyakoribb.

Május 1-jétől Komárom-Esztergomban és Békésben is elindul az új háziorvosi ügyeleti rendszer – közli oldalán az Országos Mentőszolgálat.

A Medicina 2000 felmérése szerint a szakrendelők döntő többségében valóban megnőtt a labor várakozási idő, és sokszor jelentős a változás.

Allergia

Rendhagyó sorozatunk azokat a legfontosabb növényeket mutatja be, amelyek pollenjei veszedelmes allergének, de nem csak ellenségként tekinthetünk rájuk.

 

A mogyoró (Corylus avellana L.)

Tovább az információra >>

 

 

A tiszafa (Taxus baccata L.)

Tovább az információra >>

 

 

 

 

A mézgás éger (Alnus glutinosa)

Tovább az információra >>

Praxismenedzsment

Praxismenedzsment című, háziorvosoknak szóló negyedéves kiadványunk legfrissebb és korábbi számait IDE kattintva olvashatja.