hirdetés
2023. március. 28., kedd - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kutatók a Nature Communications hasábjain arról számoltak be, hogy egy olyan enzim időszakos blokkolásával, amely a spermiumok mozgását teszi lehetővé, elvileg egy rövid hatástartamú, férfi fogamzásgátló állítható elő.

A felhívás az ELKH által lefedett valamennyi tudományterületre, így a természet- és élettudományokra is megkötés nélkül vonatkozik.

Kutatók a Science Advances folyóiratban egy olyan eljárást ismertettek, amelynek segítségével elméletileg korai fázisban lenne megállapítható a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata.

A rák elleni védőoltások és immunterápiák továbbfejlesztőjeként Karikó Katalin, Özlem Türeci és Uǧur Șahin Meyenburg-díjat kapott.

A HCEMM kutatócsoportjának csapata a melanóma immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel.

Bruce Beutler Nobel-díjas amerikai immunológus, valamint a Nemzeti Tudósképző Akadémia fiatal kutatói tartanak előadásokat Szegeden.

Ludwig van Beethoven hajszálainak DNS-vizsgálata a zeneszerző több egészségi problémájára adott magyarázatot, de halláskárosodásának okát továbbra sem sikerült kideríteni.

Öngyilkos, a killer T-sejteket a tumorok belsejébe hívó génmódosított baktériumok ígéretes eredményeket mutattak, közli az OTSZ Online.

hirdetés