hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Terjed a mefedron használata a drogfogyasztók körében

Rohamosan nő a Magyarországon mefedront használók száma a drogfogyasztók körében egy kutatás szerint. A szer gyors fizikai, pszichés és szociális leépülést okoz.

A Nemzeti Drog Fókuszpont kutatási eredményei szerint a hazai kezelőhelyek és tűcsere-szolgáltatók körében májusban végzett felmérés során a leggyakrabban említett szer a mefedron volt, amely tavaly nyár óta rohamosan terjed. Ezt jellemzően a szórakozás kiegészítőjeként a fiatalok és - az opiátok hozzáférhetőségének és tisztaságának csökkenése miatt - a drogot intravénásan beadók használják.

A mefedron szintetikus pszichoaktív szer, amely stimuláns tulajdonságai miatt jellemzően az ecstasy, a kokain vagy az amfetamin alternatívájaként terjedt el a fogyasztói körökben.

Mint írták, rohamosan terjed a szintetikus kannabinoidok, az úgynevezett MDPV, valamint a metilon megjelenése is. Az új pszichoaktív szerek hazai megjelenése és térhódítása megfelel az európai tendenciáknak - fűzték hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az új szerek használata miatt fiatalabb és új drogfogyasztók kezdtek megjelenni a kezelőhelyeken és a tűcsere-szolgáltatóknál. Ezzel párhuzamosan az intravénásan drogot használók között is megjelent a mefedron; ők jellemzően idősebbek, akik már korábban is beadtak maguknak más szereket.

A szakemberek elmondták, hogy a mefedron használata gyors fizikai, pszichés és szociális leépüléshez vezet, s hatása rövidebb ideig tart, mint az amfetaminoké, ezért gyakoribb a napi többszöri fogyasztás, ami növeli a fecskendők iránti keresletet is - áll a közleményben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink