hirdetés
hirdetés
2021. augusztus. 01., vasárnap - Boglárka.
hirdetés

A Nature-ben jelent meg a Massachusetts General Hospital kutatóorvosainak új cikke, melyben egy olyan szignalizációs útvonalat írnak le, ami segíthet az egyes neurológiai betegségek során bekövetkező agyi gyulladásos folyamatok csökkentésében.

Idegrendszeri és mentális betegségek okainak vizsgálatát segíti egy új magyar orvostechnológiai fejlesztés.

A McCann Healthcare Worldwide Japan Inc. egy olyan prediktív diagnosztikai modellt dolgozott ki, amely gépi tanulásos módszerrel a telefonbeszélgetések során elhangzott szöveg alapján képes megjósolni az Alzheimer-kór preklinikai jelenlétének kockázatát.

Közel száz évig tartotta magát az a nézet, hogy a sclerosis multiplexes (SM) betegek számára tilos a mozgás. Még nem általános, hogy „receptre rendelik” a mozgást SM-es pácienseiknek a neurológusok, ám egyre biztosabbnak tűnik, hogy a testmozgásnak a jelenleginél sokkal hangsúlyosabb szerepet kellene kapnia a gyógyszeres terápiát kiegészítő kezelések között.

Egyre világosabbá válik, hogyan károsítja az agyat a covidbetegség, írta a világ vezető tudományos lapja, a Nature nyomán a 444.hu.

Megjelent a Neurológiai Praxis 2021. évi 2. száma. Kiadványunkat a print mellett online változatban is olvashatja.

Az ausztrál Curtin Egyetem kutatói a PLOS ONE folyóiratban megjelent cikkükben egy olyan új gyógyszerformuláról számoltak be, mely jelentősen megkönnyíti a neurológiai betegségekben alkalmazható kannabidiol kezelhetőségét, és javítja felszívódását.

Kifejlesztettek egy agyi implantátumot, amely még az előtt elnyomja a fájdalmat, mielőtt az érdemben kiteljesedhetne, írja a GyártásTrend.

Egy tanulmány szerint még annak is károkat okozhat az agyában a koronavírus, akinek nincsenek neurológiai tünetei, írja a 24.hu.