hirdetés
hirdetés
2021. október. 16., szombat - Gál.
hirdetés

Az Oxford Egyetem kutatói számoltak be arról, hogy egy korábban a hosszan tartó székrekedés kezelésére alkalmazott hatóanyag, a prukaloprid hatásosságot mutatott a memória és a kognitív funkciók javításában.

A 24.hu szerint a BRAIN nevű konzorcium a motoros kéreg agysejtjeiről hozott létre átfogó térképet, a tanulmányt a Nature-ben közölték.

Két japán és egy amerikai egyetem kutatóinak közös csoportja az eNeuro folyóiratban közölte legújabb vizsgálatuk eredményét, mely szerint EEG-vel mért agyhullámok elemzése bizonyítja a “team flow”, vagyis a csapatszellem létezését.

Megjelent a Neurológiai Praxis 2021. évi 3. száma. Kiadványunkat a nyomtatott változat mellett online is olvashatják.

Egy litván kutatócsoport egy olyan algoritmust készített, amely 99% feletti pontossággal képes meghatározni az Alzheimer-kór egyik lehetséges korai stádiumát, az enyhe kognitív zavart (MCI).

Az OTSZ Online szerint memóriazavarokkal küszködő idős embereknél a hiperbárikus oxigén kezelés növelheti az agyi vérátáramlást.

A svéd Karolinska Institutet kutatói a Molecular Psychiatry folyóirat hasábjain megjelent tanulmányukban azt hasonlították össze, hogy az Alzheimer-kór különböző biomarkerei mennyire pontosan képesek előre jelezni a betegség kialakulását.

A gyermekneurológia területén az epilepsziás megbetegedések és azok differenciáldiagnosztikai problémája a leggyakoribb kihívás. A gyermekkori epilepszia gyakorisága 1%, a fiatalon induló rohamok hátterében gyakran perinatalis sérülés vagy agyi fejlődési rendellenesség áll.

Az Alzheimer-kór egyik jellemző tünete a toxikus hatású fehérjék akkumulálódása az agyban, de eddig a kutatók nem igazán vizsgálták azt, hogy mégis honnan érkeznek, hol alakulnak ki a béta-amiloid molekulák.