2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kísérleti vegyületeiből minimum ötöt drogként használnak

Kísérti a halál

Egy amerikai kémikus szólalt fel a tudományos eredmények illegális kábítószergyártásra való felhasználása ellen a Nature tudományos magazin legfrissebb számában.

David Nichols professzor, az indianai Purdue Egyetem farmakológiai tanszékének vezetője arról ír, hogy "kísértik" azok a halálozások, melyek a kutatásain alapuló szerekhez köthetők.

Nichols az ecstasyhoz és az LSD-hez hasonló szintetikus anyagokkal kísérletezik, állatkísérletekben, patkányokon vizsgálják a szerek hatását az emlősök agyműködésére. A kutatás végső célja a depresszió és Parkinson-kór kezelésére alkalmas molekulák szintetizálása, így készült el a 4-metil-tio-amfetamin nevű vegyület, az MTA is évtizedekkel ezelőtt.

A későbbiekben Nichols tudományos közleményekben publikált receptje alapján illegális laboratóriumokban kezdték gyártani az immár rekreációs drognak szánt pirulákat, melyek piacra kerülése legalább hat halálesettel hozható összefüggésbe. A kutató becslése szerint az általa megalkotott több száz kísérleti vegyület közül legkevesebb öt került ki szándékai ellenére rekreációs- vagy diszkódrogként az utcákra.

A 66 éves professzor a világ egyik legtekintélyesebb tudományos folyóiratában közölt írásában most arra szólítja fel az agykutatókat, hogy alkossanak saját etikai kódexet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink