hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Példátlan botrány: egy falutól elvették az ingyenes orvosi ellátást

Az OEP április 30-i hatállyal szerződést bontott Cserépváraljával, így ott senki sem juthat recepthez, beutalóhoz, nem írható ki táppénzre – írja a Vasárnapi Hírek.

A célpont az orvos volt, de 1250 ember lett áldozat. „Bemegyek hétfőn rendelni, a betegek jöhetnek is, meg is vizsgálom őket, de innentől semmi mást nem tehetek. Elzárták az internet-hozzáférésemet, se beutalót, se receptet, vagy bármilyen orvosi papírt nem adhatok ki” – summázza a lapnak a héten kialakult helyzetet dr. Keszthelyi Gyula, Cserépváralja háziorvosa.

Bár a szenvedő falu jelenleg Cserépváralja, az okokat inkább néhány kilométerrel arrébb, Tardon keresik. Ott szintén Keszthelyi Gyula a háziorvos, aki körül akkor fagyott meg a levegő, amikor tavalyelőtt nyáron nem volt hajlandó elvégezni egy halottszemlét arra hivatkozott, hogy az orvosi hibák esetleges eltussolása ellen az a megfelelő eljárás, ha a halottat egy független szakember vizsgálja meg, és nem a saját orvosa, aki esetleg maga kezelte félre a beteget. De „kellemetlen” ő magasabb szinten is, ugyanis folyamatosan ostorozza a betegellátás hiányosságait. Például közérdekű adat eltitkolása miatt feljelentette a Magyar Orvosi Kamarát, mert a törvényben előírt adatokat, közöttük Éger István kamarai elnöki tiszteletdíjának mértékét nem tette közzé. Amikor 2010 januárjában lecsökkentették a háziorvosok praxisfinanszírozását, tiltakozásul leállította az autóját és kikapcsolta a mobiltelefonját.

Tardon tavaly októberben az önkormányzat felmondta a háziorvos betéti társaságával kötött szolgáltatói szerződést, s ezt követően az ÁNTSZ visszavonta a bt. működési engedélyét, az OEP pedig a finanszírozást. A praxisjog azonban továbbra is Keszthelyi Gyuláé, így Tardon csak helyettesítő orvos rendel – hetente háromszor. Keszthelyi Gyula szerint ez is jogsértő, hiszen az ő praxisa nem betöltetlen – ő maga tölti be azt –, így helyettesíteni hivatalosan nem lehet. Emiatt feljelentést tett a polgármesteri hivatal, a helyettesítő, s az érintett egészségügyi szervezetek ellen. Azóta „húzta meg magát” a szomszéd faluban, Cserépváralján, itt rendel, ahová 1400 betege közül 1250 követte – szinte Tard teljes lakossága. Vállalták az ezzel járó macerát, de kiálltak doktoruk mellett. Azzal viszont nem számoltak, hogy ezzel ők is megüthetik a bokájukat – olvasható a Vasárnapi Hírek cikkében.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink