hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Halott a tűző napon

Sajátos eljárás - A háziorvos nem végzett halottszemlét, mert a saját betege volt

A fél világot magára haragította Keszthelyi Gyula. A tardi házorvos ugyanis nem volt hajlandó elvégezni a halottvizsgálatot egy, a legeltetés közben hirtelen elhunyt egykori betegén.

Álláspontja szerint az orvosi hibák esetleges eltussolása ellen épp az védi az embereket, ha az elhunytat egy másik szakember vizsgálja, és nem a kezelőorvosa, aki esetleg maga kezelte félre a beteget.

Négy órán át feküdt Tard határában a legelőn a halott férfi a 35 fokos kánikulában. Hogy pontosan mi történt, mielőtt valaki rátalált, csak találgatni lehet, de tény: jött a mentő és a rendőrség. A mentőtiszt megállapította a halál beálltát, a férfit mégsem szállították el. A rendőrök ragaszkodtak ahhoz, hogy orvos végezze el a halottvizsgálatot. (A hatályos jogszabály szerint orvos és mentőtiszt egyaránt elláthatja ezt a feladatot.) A mentők, a rendőrkapitányság ügyeletese és a szolgálatot ellátó nyomozó is fölhívta a falu háziorvosát, hogy menjen a helyszínre, de Keszthelyi Gyula ezt a már említett ok miatt, kerek-perec megtagadta. Miközben a rendőrök fölváltva győzködték, valaki lepedőt kerített, hogy legalább a legyektől óvják a tetemet. Közben az elhunyt fia is odament az orvos portájára, de hiába. A rendőrök egyre dühösebbek lettek, végül egy mezőkövesdi orvost hívtak a helyszínre, aki megállapította: a férfi halott, bűncselekményre semmi nem utal. Kitöltötte a hatoldalnyi jelentést is. Ekkorra a hőség miatt a holttest fölpüffedt.

Az eset sokakat fölháborított a faluban már csak kegyeleti okokból is, de névvel senki nem akart megszólalni, mert nem akarnak „az orvossal ujjat húzni”. A polgármester – mint mondta – maga is elfogultságot jelez, mert ő meg Keszthelyi Gyula betege.

Keszthelyi Gyula eljárásáról a mezőkövesdi rendőrkapitány tájékoztatta az ÁNTSZ-t, a falu polgármesterét, valamint a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának elnökét. A háziorvos pedig naponta teszi közzé az interneten az ügyben keletkezett iratokat: kommentál és küzd. Újabb és újabb jogszabályokat ás elő és azt mondja: nem helyes, ha az orvos a saját páciense halottvizsgálatát végzi el. Idézi azt a sajtóhírt, amely szerint Angliában egy Harold Shipman nevű háziorvos a betegeit morfium-túladagolással ölte meg. Shipmant Nagy-Britannia történetének egyik legveszélyesebb sorozatgyilkosaként tartják számon. Keszthelyi Gyula szerint semmi garancia nincs arra, hogy ez Magyarországon ne történhetne meg.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés