hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Az ÁNTSZ megbírságolná a „renitens” doktorokat

Bírságot helyezett kilátásba az ÁNTSZ és az egészségbiztosító, mivel több háziorvos is úgy döntött, nem adja be a kötelező védőoltásokat, nem végez terhességi tanácsadást és halottkémlést, szerintük ugyanis évek óta ezért a munkáért senki sem fizet - írta keddi számában a Magyar Nemzet.

Az egészségbiztosító és az ÁNTSZ azonban úgy véli, az érintettek ezzel szabotálják a kötelező feladataik elvégzését, ezért bírságot helyeztek kilátásba.

Keszthelyi Gyula tardi háziorvos a lapnak azt mondta: a jogszabály egyértelműen rendelkezik arról, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket az Egészségbiztosítási Alapból (E-Alap) kell finanszírozni, és melyek azok, amelyekre attól függetlenül, külön forrást kell biztosítania a központi költségvetésnek. Ez utóbbi kategóriába tartozik a három említett feladat, amelyek elvégzésére Keszthelyi Gyula szerint külön szerződést kellene kötnie az egészségbiztosítónak.

Az orvosok kizárólag az E-Alapból kapják a finanszírozásukat, így az - a háziorvos szerint - nem tartalmazhatja az orvosi feladatok ellenértékét - olvasható a lapban.

Az egészségbiztosítónál a Magyar Nemzetnek elmondták, hogy az E-Alapból a háziorvosoknak folyósított finanszírozásnak része - igaz, nincs külön megjelölve - az az összeg, amelyet a központi költségvetés az említett tevékenységek ellentételezésére biztosít.

(forrás: Magyar Nemzet, MTI)
hirdetés

Könyveink