hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Íme a kamarai vezetők fizetése

Mivel az orvosi kamara elnöke csak feljelentés után volt hajlandó nyilvánosságra hozni, mennyi a fizetése, az fn.hu utána nézett, vajon a többi kamarára is jellemző-e, hogy titkolják vezetőik díjazását, illetve hogy szintén milliós havi bruttót tesznek-e zsebre.

A Magyar Orvosi Kamarát (MOK) januárban közérdekű adatok eltitkolása miatt feljelentő Keszthelyi Gyula tardi háziorvos végül elérte, hogy nyilvánosságra kerüljön Éger István elnök havi 1,3 millió forintos fizetése. A MOK-nál Gyenes Géza ügyviteli vezető, a Jobbik országgyűlési képviselője is jól keres, 717 ezer forint tiszteletdíjat kap, de mennyit keres a többi kamarai vezető? Az ő tiszteletdíjuk nyilvános? S vajon egyenesen arányos az illetmény a taglétszámmal, összefügg a bérezés a kötelező tagsággal?

Elöljáróban annyit, hogy az égeri csúcsdíjtól a nulla forintig terjed a havi bruttó. A második helyezett Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) elnöke több mint feleannyit (749 ezer forintot) kap, mint az orvosi kamara feje.

Van ahol a díjakhoz vagy a társadalmi munkában végzett tisztséghez jár részleges vagy átalánydíjas költségtérítés, de nem mindenhol.

Tiszteletdíjat csak az önkéntes kamaráknál nem vettek fel a vezetők, s jelképesnek mondható még a kötelező tagságúak közül a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnökének tiszteletdíja. A kötelező tagságú kamarák elnökei közül viszont a többség 600 ezer forint felett keres.

A kamarai vezetők fizetése az égeri csúcstól a nulla forintig terjed

A vezetők fele mellékállásban látja el tisztét, a többiek pedig főállásúak vagy társadalmi munkában dolgoznak.

A többség nem tette ki honlapjára az adatokat, de megkeresésünkre egy kivétellel mindenki válaszolt.

Legek

A legtöbbet kereső MOK-elnöktől nem kapott választ az fn.hu a kérdéseire, így arra sem, hogy vajon költségtérítést is kap-e. A többi válaszadó közül csak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) írt válaszában a költségtérítésnél összeget, itt az elnök 500 ezer forintot kap. A kamarák egy részénél a vezetőknek egyáltalán nem jár ilyen hozzájárulás.

A területi kamarákat tömörítő kamarák közül hárman csak részben adták meg, hogy a területi tagjaiknál összesen hányan vannak, mennyi a tagdíj, illetve a tagdíjbevétel. Nélkülük 119 ezres taglétszámával az SZVMSZK tűnik a legnagyobbnak, legkevesebb tagot (2700-at) pedig a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) számlál.

A rendelkezésre álló adatok alapján a legolcsóbb az SZVMSZK-nál a tagság (6100 forint), a legdrágább pedig a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál (MKK), 45 000 forint az alapdíj + a bruttó éves árbevétel 0,7 százaléka. A legtöbb bevételt a kötelező tagságú SZVMSZK és az MKK könyvelhette el, 630 millió forintot, a legkevesebbet (14-15 milliót) pedig a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK).

Akik főállásban elnökölnek

A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) elnöke, Gönczi Gábor nem tiszteltdíjat kap, hanem a szervezet főállású alkalmazottja. Havi munkabére jelenleg 647 ezer forint, egyéb általános kiegészítő költségtérítést nem kap, csak a számlával, illetve kiküldetési rendelvénnyel igazolt eseti költségeit téríti meg a kamara. A főtitkárt is hasonlóan foglalkoztatják, az ő munkabére 382 ezer forint. Az adatok hamarosan elérhetőek lesznek a honlapjukon.

Szintén főállásban látja el tisztét a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) elnöke, Német Ferenc, keresete 600 ezer forint. Költségtérítést átalányban kap (gépkocsi, telefon, számítógép, stb.) 500 ezer forintot. A gazdasági alelnök Prépost Tibor nyugdíjas (2 napot dolgozik bent, 2 napot otthon) evás egyéni vállalkozó, 500 ezer forintot számláz, amiben benne van a költségtérítés is. Székesfehérvárról jár be, plusz a rendezvényekre is megy (a szállását ilyenkor a havi díjból fizeti). A kamara nevében kb. évi 20 ezer kilométert autózik. Az adatok nem érhetőek el a szervezet honlapján, de az elnök azt mondta, ha az fn.hu kéri, azonnal kirakják. Nem kértük.

Akik mellékállásban vállalták

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKK) vezetői nem főállásban látják el tisztüket, és átalány-költségtérítésben nem részesülnek. Havi bruttó tiszteletdíjaik: Lukács János elnöknek 749 ezer forint, Ladó Judit szakmai alelnöknek és Eperjesi Ferenc nemzetközi alelnöknek 160.500 forint, Ujvári Géza oktatási alelnöknek 117 ezer forint. A honlapjukon hamarosan elérhetőek lesznek az adatok.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamarában (MOKK) nem munkaviszonyban látják el tisztüket, így náluk a főállás kérdése nem értelmezhető – fogalmaztak válaszukban. Vezető tisztségviselőik: Tóth Ádám elnök, tiszteletdíja 700 ezer forint, Anka Tibor és Kapási Olga elnökhelyettesek, akik 550 ezer forintot kapnak. Ez az összeg mindnyájuknál tartalmazza a tiszteletdíjat és a költségtérítést is. Az adatok elérhetőek honlapjukon.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaránál (MESZK) Balogh Zoltán országos elnök mellékállásban 6 éve változatlanul 300 ezer forintos tiszteletdíjat kap, Kubányi Jolán általános alelnök pedig főállásban 500 ezer forintot keres. Költségtérítést csak a vidéki utazásokra kapnak. A tiszteletdíjak a honlapon a pénzügyi beszámolóban „elnökség” megjelöléssel összevontan szerepelnek.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke, Horváth Tamás havi tiszteletdíja 220 500 forint, a további tisztségviselők (titkárok, országos bizottságok elnökei, alelnökei) tiszteletdíjat nem vesznek fel. Ennél a kamaránál utazási költségtérítés lehetséges még, szabályzatban maximálva, a ténylegesen megtett távolság függvényében. A tiszteletdíjakat bárki megnézheti honlapjukon.

A teljes cikket az fn.hu-n olvashatja.

(forrás: Figyelő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés