hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az államtitkárság a a partnereitől is elvárja az átlátható működést

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság hivatalba lépése óta a teljes transzparencia híve, az átlátható működést a partnereitől is elvárja - reagált a szaktárca az MTI megkeresésére szerdán azzal kapcsolatban, hogy közérdekű adat eltitkolása miatt nyomozás indult a Magyar Orvosi Kamara ellen.

Kapcsolódó cikkek

A mai Népszabadság azt írta, hogy közérdekű adat eltitkolása miatt nyomoz a Fővárosi VI-VII. Kerületi Ügyészség a Magyar Orvosi Kamara ellen, miután Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kifogásolta, hogy a köztestület több törvényben előírt adatot nem tesz közzé, közöttük Éger István elnöki tiszteletdíját sem.

A gyógyszerészek és a szakdolgozók kamarájától is tájékoztatást kért a NEFMI

Az egészségügyi államtitkárság a közleményben hangsúlyozta: folyamatban lévő eljárással kapcsolatban nem nyilatkoznak. Ugyanakkor hozzátették, hogy az államtitkárság - vizsgálat keretében - tájékoztatást kért mind a három kamara (Magyar Orvosi Kamara, Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) elnökétől arra vonatkozóan, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról, valamint az elektronikus információszabadságról szóló törvények alapján hogyan valósul meg a nyilvánosságra hozandó közérdekű adatok közzététele.

Továbbá tájékoztatást kért arról is, hogy az említett törvények szerint kötelezően közzéteendő adatok "hol férhetőek hozzá, továbbá a közzététel köre pontosan mire terjed ki, valamint a közzétételnek mi a kezdő dátuma" - írták.

Vizsgálat az ÁNTSZ-nél is

Nyilvánosságra hozandó közérdekű adatokra vonatkozóan az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) is tájékoztatást kért a szaktárca. Konkrétan amiatt, hogy az országos etikai tanácsra vonatkozó közérdekű adatok miért csak 2010. március 8. napján kerültek fel az ÁNTSZ honlapjára, 2008. július 1-je helyett - írták.

Az államtitkárság a közleményben kiemelte: "az egészségügy jelenlegi nehéz helyzetéből csak az elkötelezett egészségügyi dolgozók közösségével partnerségben találhatjuk meg a kiutat".

Az MTI kereste az ügyben a Magyar Orvosi Kamara elnökét, Éger Istvánt, de szerda délelőtt nem sikerült őt elérni.

A Népszabadság a szerdai számában felidézi, hogy a kérdéssel 2005-ben már foglalkozott az adatvédelmi biztos hivatala is, és akkor az elnöknek szóló levélben közölte állásfoglalását, amely szerint Éger Istvánnak nyilvánossá kellene tennie tiszteletdíjának összegét. Ez nem történt meg.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink