hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Az országos tiszti főorvos beismerte, hogy hibázott

Paller Judit országos tiszti főorvos vállalja a felelősséget azért, hogy megbízása óta nem figyelt a közérdekű adatok nyilvánosságra hozására. A szükséges okmányokat feltöltik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapjára.

Paller Judit ezt annak kapcsán fejtette ki, hogy az egészségügyi államtitkárság közleménye szerint tájékoztatást kértek az ÁNTSZ-től arról, hogy az Országos Etikai Tanácsra vonatkozó közérdekű adatok miért csak 2010. március 8-án kerültek fel az ÁNTSZ honlapjára 2008. július 1-je helyett.

Az országos tiszti főorvos megerősítette, hogy megkereste őket ez ügyben a szaktárca. Egyúttal megköszönte, hogy felhívták a figyelmét arra, hogy az OET azon okmányai, okiratai, amelyek a nyilvánosság érdekében a honlapra valók, nem teljes körűen, illetve késve kerültek fel. Hangsúlyozta: nyilvánvaló, hogy megbízásából adódóan neki ebben felelőssége van, de olyan fontos teendői voltak, amelyek miatt a figyelme erre nem terjedt ki. A mostani helyzetben azonban figyelnie kell arra, hogy a honlapra minden olyan okmányt feltöltsenek, amelynek nyilvánosságra kell kerülnie - tette hozzá.

Az egészségügyért felelős államtitkárság szerdán közölte az MTI-vel, hogy nyilvánosságra hozandó közérdekű adatokra vonatkozóan (konkrétan az OET kapcsán) tájékoztatást kértek az ÁNTSZ-től. A szaktárca ezt abban a közleményében fejtette ki, amelyben reagált a Népszabadság szerdai számában megjelentekre. E szerint közérdekű adat eltitkolása miatt nyomoz a Budapesti VI-VII. Kerületi Ügyészség a Magyar Orvosi Kamara ellen, miután Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kifogásolta, hogy a köztestület több, törvényben előírt adatot nem tesz közzé, köztük Éger István elnöki tiszteletdíját sem.

Az egészségügyi államtitkárság a közleményben hangsúlyozta: folyamatban lévő eljárásról nem nyilatkoznak. Hozzátették, hogy az államtitkárság - vizsgálat keretében - tájékoztatást kért mind a három kamara (Magyar Orvosi Kamara, Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) elnökétől, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról, valamint az elektronikus információszabadságról szóló törvények alapján hogyan valósul meg a nyilvánosságra hozandó közérdekű adatok közzététele. Az egészségügyi államtitkárság hivatalba lépése óta a teljes transzparencia híve, az átlátható működést a partnereitől is elvárja - írták.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink