hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

120 milliárddal kevesebb gyógyszerre, bezárhat a patikák egyharmada

Megtették tétjeiket a cégek a kormány gyógyszerpiaci megszorító csomagjára - írja a Népszabadság, amely úgy tudja, a kormány három lépésben harmadolná a kasszát, a nyár közepétől nyolc intézkedéssel akarja csökkenteni az orvosságokra költött adóforintokat.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) miközben pontosításokat kért a kormányzati javaslattal kapcsolatban, határozottan elutasított minden hatóságiár-csökkentési kísérletet.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) egyelőre nem akart részletekről beszélni, ők várják a kormány válaszát, ezen elvárásnak Nagy Anna kormányszóvivő viszont már részben eleget tett, amikor bejelentette: nem lehetnek tekintettel a MAGYOSZ által önként vállalt 25 milliárdos válságadó megcímkézésére. A szervezet azzal a feltétellel ajánlotta az összeg befizetését, hogy azt a kormány az egészségügyi bérekre fordítja. Nagy Anna szerint ehhez csak a gazdaság stabilizálása teremthet alapot. Lapunknak a kormányszóvivő elmondta: mintegy 30 javaslat érkezett hétfő estig a gyártóktól és a szakmai szervezetektől, ezeket még most dolgozzák fel.

A kormány április végén dönt, és ahogy fogalmazott, nyitottak a gyártók javaslataira. Kőbe csak a sarokszámokat vésték, valamint azt, hogy a betegek terhei nem nőhetnek – tette hozzá. Az előterjesztők már idén mintegy 27 milliárdos extra bevétellel kalkulálnak, a következő másfél évben pedig 120 milliárd forinttal költenének kevesebbet a gyógyszerek támogatására. A Népszabadságnak Dávid Tamás, az IGYE igazgatóhelyettese elmondta: szövetségük elutasítja a hatósági ár minden formáját, hiszen már most is jóval az európai átlagár alatt adják a magyar piacon termékeiket, miközben még extra adót is fizetnek. A MAGYOSZ képviseletében Beke Zsuzsa csak annyit mondott: amíg a kormány nem reagál javaslataikra, addig nem osztják meg a nyilvánossággal a kormányzatnak küldött válaszukat.

A lap úgy tudja: a kormány három lépésben harmadolná a kasszát, a nyár közepétől nyolc intézkedéssel akarja csökkenteni az orvosságokra költött adóforintokat. A betegeket is érintő intézkedések között szerepel, hogy az orvosok csak a legolcsóbb készítményeket írhatnák fel a közgyógyellátottaknak. Átalakítanák a koleszterinszint-csökkentő szerek támogatását is, csak a legolcsóbb hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket támogatná az állam. A többihez teljes áron jutnának a betegek. A kormány szinte valamennyi adminisztratív eszközt be akar vetni annak érdekében, hogy az orvosságok termelői árát letörje, a betegeket pedig a takarékosabb terápiákra, az olcsóbb gyógyszerek szedésére ösztönözze.

A 120 milliárd beszedésére a kormány első helyen a hatósági árat ajánlja, javasolja a piaci szereplőknek, ennek részeként az OEP egységesen 20 százalékkal, jövőre 35 százalékkal fizetne kevesebbet a gyártóknak a támogatott orvosságokért. Ezzel százmilliárd spórolható meg egy év alatt. Szakértők szerint a csomagnak csak ez az eleme biztosan bezárásra ítélné a patikák harmadát, mert jelentősen csökkenne a jövedelmük - már jelenleg is 300-400 gyógyszertár csődközeli helyzetben van. A kormányzati tervek között szerepel az is, hogy a jelenlegi ötmillió forintos orvoslátogatói díjat megdupláznák. Jelenleg több mint 2600 orvoslátogatót foglalkoztatnak a cégek. Ebből 2011-ben mindössze kétmilliárd pluszbevételt remélhetnek.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés