Mézben a vigasz
A méz lehet az egyik megoldás az antibiotikum-rezisztencia egyre növekvő problémájára - idézi a PharmaOnline az Amerikai Vegyész Társaság kongresszusán nyilvánosságra hozott eredményt.
Az egészségügyi szakemberek időnként már eddig is használták a mézet helyi kötések formájában, ennél azonban jóval nagyobb szerepet kaphat a fertőzésekkel szembeni küzdelemben – írják.„A méz egyedülálló tulajdonsága, hogy több szinten is felveszi a harcot az infekciókkal szemben, ami megnehezíti a baktériumok számára az antibiotikumrezisztencia kialakulását – idézik a vizsgálatot vezető Susan M. Meschwitzet. A méz többféle tulajdonságának köszönhetően is alkalmas erre, mint például hidrogén-peroxid-tartalma, savassága, ozmotikus hatása, nagy cukorkoncentrációja és polifenoljai révén – ezek mindegyike hozzájárul a baktériumsejtek elpusztításához – olvasható a pharmaonline.hu-n.