2023. március. 28., kedd - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az Aging folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be kutatók arról, hogy állati modellszervezetekben a vérlemezkék depléciója hozzájárult az Alzheimer-kór klinikai tüneteinek súlyosbodásához.

Egy brit tanulmány szerint a „növénydús” étrend csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, írja a 444.hu.

A Translational Genomics Kutatóintézet munkatársai az Alzheimer’s & Dementia folyóiratban számoltak be új vizsgálatuk eredményéről, miszerint a vér-agy gát elváltozását tapasztalták Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.

Hét egészséges szokással csökkenthető a demencia kockázata egy két évtizedet felölelő kutatás szerint, írta a The Guardian online kiadása.

Nincs felkészülve a hazai ellátórendszer a demens betegek fogadására, pedig a hozzátartozókkal együtt egymillió embert érint a kór, írja a 444.hu.

Az Alzheimer-kórhoz hasonló szürkeállomány-csökkenéssel járó folyamatok zajlanak a túlsúlyos felnőttek agyában – írja a 24.hu.

A Helsinki székhelyű Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói a JAMA Network Open folyóiratban közölték tanulmányuk eredményeit, amelyben a pszichés stressz és a demencia kialakulása közötti összefüggést szándékoztak feltárni.

A menopauza környékén megkezdett ösztrogénhormon-pótló terápia kimutathatóan csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét nagy kockázatú (APOE4 génvariánssal rendelkező) nők körében.

A San Antonio székhelyű University of Texas kutatócsoportja a Science Advances folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy egy vírusos fertőzésekhez hasonló “gyulladásos trigger” lehet az Alzheimer-kór megbízható biomarkere.

Németország 50 kórházának beteglapjait használta fel az Asklepios kórházszövetség egy vizsgálatban, melynek fő célja a demencia és a Covid-19 miatti elhalálozások közötti összefüggés felmérése volt.

A Washington Egyetem kutatói a Proceedings of National Academy of Sciences folyóiratban egy olyan vértesztről számoltak be, amely alkalmas lehet az Alzheimer-kór igen korai kimutatására.

A Birmingham Egyetem és a Pekingi Normal Egyetem közös kutatócsapata a Science Advances folyóiratban egy olyan non-invazív lézeres eljárásról számolt be, amelynek alkalmazásával 25 százalékkal javítható a rövid távú memória.

Új kutatási eredmények szerint a hallókészülékkel élők jobb kognitív funkciókat mutatnak, mint a készüléket nem viselők, közli az Index.

Miként lett a világhírűvé vált gerincsebészből a művészetek és egy somogyi község kulturális projektjének mecénása? László Ágnes interjúja.