2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Kutatók az iScience folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy a Kinezin-5, más néven a KIF11 gén overexpressziója még az amiloid-béta plakkok jelenléte esetén is védelmet jelent a kognitív funkciók hanyatlásával szemben

A jelenleg még gyógyíthatatlan Alzheimer-kór kezelésének új korszakaként ünneplik a szakértők egy új szer klinikai tesztjének eredményeit.

Az OTSZ Online szerint a precuneust célzó transzkraniális mágneses stimuláció alkalmas lehet az Alzheimer-kórral asszociált kognitív funkciók hanyatlásának lassítására.

Egy japán vizsgálat szerint az orron át adagolt oxitocin a memóriafunkciók javulását eredményezte Alzheimer-kóros egereknél, írja az OTSZ Online.

Egy kutatás szerint egy, a 2-es típusú diabétesz kezelésére használt szer magas rizikójúaknál megelőzheti a demenciát – írja a hvg.hu.

A JAMA Neurology-ban publikált kutatás szerint a rendszeres séta a gyógyszereknél is kedvezőbb hatással van a betegségre, írja az Index.

A demenciával és Alzheimer-kórral küzdő betegek rászorulnak a gondoskodásra, a figyelemre és fokozott szeretetet igényelnek.

A Sanford Burnham Prebys intézet kutatói a Biophysical Journal folyóiratban számoltak be új eredményeikről, amelyek megváltoztathatják a makuladegeneráció vagy akár az Alzheimer-kór kezelésének megközelítését.

Egy kutatás megállapította, hogy a zene „emlékezeteket és érzelmeket feloldó ereje” segít a demencia kezelésében, írja az Index.

Dr. Szeszák Ferenc a vinpocetin használatát tekinti át a háziorvosi praxis speciális szempontjai szerint, kitérve a csoportpraxisok többletlehetőségeire.

Az öregedő társadalmakban egyre nő a demencia előfordulása, jelenleg elmondható, hogy a XXI. század legnagyobb egészségügyi kihívásának számít. Leggyakoribb oka az Alzheimer-kór.

A Medical College of Georgia kutatói olyan, nazális spray-vel adagolható neuroprotektív peptidet fejlesztettek ki, amely Alzheimer-kóros és epilepsziás betegeknél segíthet a rohamok megelőzésében.

Kutatók szerint embereknél nagyon gyakori vírusok találkozása vezethet az Alzheimer-kór kialakulásához, írja az Index.

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.