hirdetés
2023. március. 29., szerda - Auguszta.
hirdetés

Az elmúlt évek egyik legnagyobb vívmánya, hogy rutin CT- és MR-eszközökkel a megmenthető, valamint irreverzibilis károsodást elszenvedett agyszövet kiterjedése és aránya pontosan felmérhető. A thrombectomia során használt eszközök utóbbi években tapasztalt technikai fejlődése ugyancsak elősegíti a jobb klinikai kimenetel elérését ebben a súlyos betegségben.

Múlt héten pénteken egy olyan beavatkozást hajtottak végre az Uzsoki Utcai Kórházban, amelyre korábban itthon nem volt példa – értesült az Index.

Van egy terület, amelyről nem sok szó esik stroke után, pedig az esetek többségében nagyon is érintett: az intim együttlét a párkapcsolatban.

Az elmúlt években új, kiegészítő módszereket is felfedeztek maguknak a stroke betegekkel foglalkozó terapeuták. Ilyen például a tánc.

A stroke szövődményei szakszerű rehabilitációt igényelnek, mint például az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb maradványtünet, az izombénulás is.

Az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítést adományozott az SZTE Neurológiai Klinikának.

A Richter Anna Díj 2019. októberében benyújtott pályázatában Baji Anikó arra vállalkozott, hogy a stroke-ról alkotott ismereteket megváltoztassa.

A stroke-betegek gyorsabb és hatékonyabb kezelését szolgálja egy mesterséges intelligenciát is alkalmazó számítástechnikai rendszer.