hirdetés
2022. január. 21., péntek - Ágnes.
hirdetés

Az elmúlt évek egyik legnagyobb vívmánya, hogy rutin CT- és MR-eszközökkel a megmenthető, valamint irreverzibilis károsodást elszenvedett agyszövet kiterjedése és aránya pontosan felmérhető. A thrombectomia során használt eszközök utóbbi években tapasztalt technikai fejlődése ugyancsak elősegíti a jobb klinikai kimenetel elérését ebben a súlyos betegségben.

Az OTSZ Online szerint a magasabb növényi zsiradéktartalmú táplálék fogyasztása csökkenti a stroke kockázatát.

Megfelelő rehabilitáció nélkül a szélütést szenvedett akár élete végéig rokkanttá válhat és sokszorosára nőhetnek a kezelési költségei is.

A mérsékelt kávé- és teafogyasztás összefügghet az agyvérzés és a demencia kockázatának csökkenésével, állapította meg egy új tanulmány.

Azon 60 év alatti felnőtteknél, akik napjuk nagy részét ülve töltik, nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik több időt töltenek fizikai aktivitással.

Tájékoztató kampányt indított és honlapot hozott létre a Magyar Stroke Társaság, hogy könnyen felismerhetővé tegye a stroke tünetegyüttesét.

A Massachusetts General Hospital és a Feinberg School of Medicine kutatói a JAMA folyóiratban számoltak be újonnan kifejlesztett, bőr alá ültethető chipjükről, mellyel prognosztizálható a stroke kiújulásának kockázata.

Egy, az agyvérzés rehabilitációját célzó találmány lett az első, immár az FDA által is jóváhagyott agy-számítógép interfészre épülő rendszer.