hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Nem kérhetnek pénzt a rendelőben végzett gyorslaborért

Az RTL Híradónak nyilatkozó gyermekorvos szerint  a nem kötelező védőoltásnak is van beadási díja. A kamara a BM-el és az egészségbiztosítóval is egyeztet.

A gyorslaborral pár perc alatt kiderül, hogy vírusos vagy bakteriális fertőzése van-e a betegnek – így csökken az antibiotikum-használat. Egy vizsgálat anyagköltsége 1000-1500 forint, ezt eddig a szülők fizették, magyarázta egy házi gyermekorvos az RTL Híradónak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő mostantól azonban betiltotta, hogy pénzt kérjen az orvos a vizsgálatért. Ez dr. Schuler Zsófia házi gyermekorvos szerint logikátlan.

Az orvos szerint finanszírozhatná az egészségbiztosító a gyorslabor vizsgálatokat, de ha erre nincs pénz, akkor azt kéri, hogy továbbra is fizethessenek a szülők. 

Pénzt a Magyar Orvosi Kamara díjtételi táblázata szerint is kérhet az orvos a vérvételért. De a részletekről most a Belügyminisztériummal és az egészségbiztosítóval is egyeztetnek. A MOK álláspontja szerint, ha saját tulajdonú készülékkel végez vizsgálatot a rendelőjében egy háziorvos, akkor azért kérhet térítést, csak akkor nem, ha ez államilag finanszírozott és állam által kiosztott eszközzel történik – magyarázta dr. Keczéry Attila, a MOK elnökségi tagja. A kamara úgy tudja, azért tiltották meg a háziorvosoknak, hogy pénzt kérjenek a vérvételért, mert sok rendelő az államtól kapott orvosi eszközöket.

 

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink