2023. március. 28., kedd - Gedeon, Johanna.

Stroke-ot követően a betegek viszonylag jelentős hányadánál jelentkezik egy vagy több alkalommal nem provokált görcsroham. A posztstroke-epilepszia kiegészítő kezelésére alkalmazott brivaracetám tolerálhatóságát és biztonságosságát elemző BRIVAFIRST vizsgálat tapasztalatai azt igazolják, hogy ily módon javítható a rohamkontroll, a betegek jól tolerálták a brivaracetámot, és biztonságossági aggályok sem merültek fel.

A University of Alabama kutatói az Epilepsia folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy újonnan kifejlesztett algoritmusuk képes a klaszter rohamok prognosztizálására.

A Medical College of Georgia kutatói olyan, nazális spray-vel adagolható neuroprotektív peptidet fejlesztettek ki, amely Alzheimer-kóros és epilepsziás betegeknél segíthet a rohamok megelőzésében.

Az epilepsziás betegek több mint 50%-a szenved különböző mértékű alvászavarban. A tartós kialvatlanság súlyos terheket ró az egész családra. A kielégítő alvás nélkülözhetetlen a gyermek megfelelő pszichoszomatikus és kognitív fejlődéséhez, hiányában magatartászavar, tanulási zavar, pszichés problémák alakulnak ki, vagy a már meglévő problémák tovább romlanak. Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a beteg alvásproblémáját és a terápiás terv kialakításakor ezt a tényezőt is figyelembe vegyük.

A vénás brivaracetám adása halmozódó fokális vagy fokális kezdetű epilepsziás rohamok esetén (főként a korai szakban alkalmazva) ideális választás lehet, különösen multimorbid, politerápiát kapó betegek esetén.

A brivaracetám (BRV) az új generációs antiepileptikumok közé tartozik, a levetiracetám származéka.

Az International League Against Epilepsy (ILAE) legfrissebb klasszifikációja egy többéves előkészítő munka után 2017-ben jelent meg. Célja, hogy a klinikai ellátás mellett az epilepszia kutatást és az antiepileptikus terápiák fejlesztését is segítse. Ez a felosztás hármas szintű tagolást javasol a roham, az epilepsziatípus és az epilepszia szindrómák klasszifikációjával.

Epileptológiai szempontból már kijelenthető, hogy sem az epilepszia, mint alapbetegség, sem annak gyógyszeres kezelése nem számít kockázati tényezőnek sem a Covid-19 betegségre való fogékonyságban, sem annak lefolyásában. Azonban a megfelelő D-vitamin-szint mindkét betegség szempontjából kívánatos.