2023. június. 01., csütörtök - Tünde.

Rimegepánt hatására csökken a havi migrénes napok száma, javul a migrén-specifikus életminőség (MSQv2), amely az egészségügyi haszonban (EQ-5D-3L) is bekövetkező javulással társul.

Randomizált elrendezésű, kontrollált klinikai vizsgálatok sora és az azokból született meta-analízis is alátámasztja a rimegepánt 75 mg-os dózisának hatásosságát és biztonságosságát a migrén akut kezelésében.

A migrén az egyik leggyakoribb korlátozottságot okozó betegség a világon.1

Kimutatták, hogy a migrénes roham során megnövekedik a CGRP plazmaszintje, és CGRP külsőleges beadása tipikus migrénes rohamot váltott ki a migrénes kórelőzménnyel rendelkezőknél. 2

A migrén akut kezelésében a szükség szerint (napi maximum egyszer) alkalmazott 75 mg rimegepánt – egy 1 éven át tartó utánkövetés során – csökkentette a havi migrénes napok számát, javította az életminőséget, miközben nem volt szükség a rimegepánt-alkalmazás gyakoriságának növelésére.

A rimegepánt egyszeri 75 mg-os dózisára egyaránt kedvező terápiás választ adnak azok a migrénes betegek, akik jelenlegi triptán-használók, triptán-naivok, esetleg korábban egy, vagy több mint 2 triptánra nem adtak kellő terápiás választ.

A triptán-kezelés a migrénes betegek körülbelül egyharmadában nem jár kellő terápiás hatásossággal és/vagy tolerálhatósággal. Közel 25 év vizsgálati eredményeinek az áttekintésével arra keresték a választ, hogy mik lehetnek a prediktorai és következményei annak, ha elégtelen mértékű a triptánok hatásossága és/vagy tolerálhatósága.

A kalcitonin gén-rokon peptid receptor-antagonista rimegepánt orális akut kezelésként alkalmazható azoknál a migrénes betegeknél, akik prevenciós célból CGRP úton ható monoklonális antitest-kezelésben részesülnek.

A kalcitonin gén-rokon peptid (CGRP) receptor-antagonista rimegepántnak a migrén akut kezelésében mutatott hatásossága és biztonságossága bizonyított. Nemrégiben a migrénes rohamok prevenciójának céljából alkalmazott rimegepánt hatásosságát és biztonságosságát vették górcső alá.

A migrénes roham kezelésében alkalmazott egyetlen 75 mg dózisú rimegepánt hatásosabb a placebonál, hasonló biztonságossági és tolerabilitási profil mellett.