hirdetés
2022. december. 06., kedd - Miklós.
hirdetés

Az Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) kutatói a Nature Structural & Molecular Biology hasábjain arról számoltak be, hogy új potenciális biomarkert találtak a Parkinson-kór korai kimutatására.

A Parkinson-kór, a disztónia és a remegések kezelésében nyújt segítséget egy új, a beteg kezelését távolról lehetővé tevő megoldás.

Az Illinois University kutatói az IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics folyóiratban közölték folyamatban lévő vizsgálatuk eredményeit, amelyben digitális kamerákkal követve a résztvevők testtartását, nagy pontossággal voltak képesek diagnosztizálni egyes neurológiai betegségek progresszióját.

A University of Manchester kutatói a Journal of American Chemical Society folyóiratban számoltak be új vizsgálati eredményükről, miszerint közel járnak egy non-invazív, biomarker alapú Parkinson-kór teszt kifejlesztéséhez.

Az MIT kutatói a Nature Medicine folyóiratban közölt cikkükben egy olyan eljárásról számoltak be, amely az alvás közbeni légzési mintázat változásaiból képes megállapítani a Parkinson-kór súlyosságát, illetve monitorozni a betegség progresszióját.

A Parkinson-kór eredete a születés előttre vezethető vissza azoknál az embereknél, akiknél 50 éves koruk előtt fejlődik ki.

Az itt alkalmazott új technikai megoldások nemcsak a Parkinson-kór, hanem számos egyéb neurológiai betegség terápiájában új szemléletmódot és előrelépést hozhatnak a jövőben.

A nappali (mesterséges) megvilágítás optimalizálása a Parkinson-kóros betegeknél az alvászavarok, illetve a depresszív és agitált állapotok javulásához járul hozzá.