hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megint borul a budapesti érbeteg-ellátás: végleg bedobta a törölközőt a Péterfy (Reagált az NNK)

Februártól sem akut, sem krónikus érbetegeket nem lát el a Péterfy Sándor utcai Kórház – értesült a MedicalOnline. Ezzel ismét jelentős túlterhelésre számíthatnak a fővárosi érsebészetek és érsebészek.

Alig néhány hónap telt el azóta, hogy tavaly novemberben a Péterfy Sándor utcai Kórház is visszaállt az érsebészeti ügyeleti rendszerbe, mára viszont kiderült: egyetlen érsebész szakorvossal és a mellette dolgozó rezidenssel nem tudják vállalni a feladatot. Február 1-jétől a többi, budapesti érbeteg-ellátást nyújtó intézménynek így havonta négy ügyelettel kell majd többet ellátnia.

A budapesti érsebészeti ellátás kritikus helyzete a krónikus, és folyamatosan tovább romló munkaerőhiányból ered, országszerte kevés a az akut érbeteg ellátáshoz kellő gyakorlattal rendelkező érsebész – mondta lapunknak a helyzetet elemezve dr. Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) elnöke, hozzátéve azt is, hogy a szakma előre jelezte, hogy a szakemberhiány miatt nem lehet majd a minimumfeltételeknek megfelelő létszámban betölteni az üres álláshelyeket a Péterfyben. A vonatkozó rendelet egyébként mind II., mind pedig III. progresszivitási szinten 3 fő érsebész alkalmazását írja elő, amelynek maradéktalan betartását – vagy a személyi, vagy a tárgyi hiányosságok miatt – több intézményben sem tudják teljesíteni.

A fővárosi érsebészeti ellátásban tavaly márciusban mutatkoztak először problémák, amikor a Péterfy lemondta az akut érsebészeti ellátást, júniusban érsebész szakorvosának halála miatt kényszerült ugyanerre a kórház, aki havi 30 napon vállalta egyedül az ügyeletet. Később a helyzet rendeződni látszott, azonban szeptemberben a Péterfy „hosszabbítást” kért, így végül november elejéig a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI), a Szent Imre Kórház, a Bajcsy Zsilinszky Kórház és a Honvédkórház vette át a készenléti ügyeletet. Február 1-jével azonban nemcsak az akut, hanem a krónikus betegek ellátását is meg kell oldani, akik a fővárosból és annak agglomerációjából érkeznek. Lapunk egyébként úgy értesült, hogy az ország legnagyobb (35 ágyas) és legforgalmasabb angiológiai osztályát megtartja a Péterfy.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Hogy a fővárosi érbeteg-ellátással baj van, azt a szakpolitika is érzékelte, már márciusban bejelentették, hogy az Egészséges Budapest Program keretében centrumokba koncentrálják az érsebészeti betegellátást, ahol biztosítani tudják a szakembergárdát és a magas szintű technológiai hátteret. Novemberben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Parlament Népjóléti Bizottsága előtt tartott éves beszámolójában már úgy fogalmazott: a perifériás érbetegek sebészeti kezelésének teljes struktúrája kiépült, jövő év elején pedig a hét minden napján, 0-24 óráig elérhető lesz az érsebészeti ügyeleti ellátás Budapesten is.

Bár ez az elképzelés a szakma évek óta hangoztatott javaslataival egybevágott, egyelőre úgy tűnik, a gyakorlatban a tárca ígéretei nem valósultak meg, a fővárosi érsebészeti struktúra egyelőre nem felel meg ennek a kívánalomnak, a megfelelő szakorvosgárda és technikai felszereltség hiányában – mondta Szeberin Zoltán, hozzátéve, a centrumosítás szolgálná leginkább a betegek érdekeit, és ennek nyomán javulhatna az Európa-szerte kirívóan rossz magyar amputációs statisztika.

Bár az érsebészet korábban „hálapénzes” szakmának számított, ma már nem az. Jellemzően idős, elhanyagolt egészségi állapotú betegeket kell ellátni, sok a sürgősségi eset, az ügyelet. A 30-40 közötti generáció szinte teljes egészében hiányzik, sokan már a nyugdíjas kor felé közelednek. Mindezt orvosolandó a szakpolitika 2,5 milliárd forintot biztosított az érsebészeti ellátást végző szolgáltatók fix díjainak emelésére, a szándékok szerint ennek az összegnek közvetlenül az érsebészekhez kellene eljutnia. Hasonló ösztönző elemről egyébként már 2017-ben is szültetett rendelet, amikor megemelték a sürgősségi ellátás fix díjait. Akkor a III. progresszivitási szintű érsebészeteknek tíz, a II. szintűeknek pedig 8 millió forintos többletet ígértek, amelyet béremelésre fordíthattak volna az intézmények. Ám a legtöbb helyen ez az összeg soha nem jutott el az érsebészekhez.

Hogy 2020-ban valóban megkapják-e, az most is a kórházak menedzsmentjén múlik, egyelőre az orvosok csak a saját, helyi érdekérvényesítő képességükben bízhatnak. Kérdés, hogy az intézményvezetőknek a konszolidáció híján egyre halmozódó adósságok kifizetése, vagy az érsebészeik bérének emelése lesz-e fontosabb. A szakpolitika elrendelhetne ugyan szigorú ellenőrzést ebben a tekintetben, ám egyelőre erre a tárcánál nincs törekvés.

Folyamatos és zavartalan a budapesti érsebészeti ellátás

Folyamatos és zavartalan a budapesti érsebészeti ellátás, februártól a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet látja el a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet ellátási területéről érkező, érsebészeti szakellátást igénylő betegeket – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

Az NNK-t december 23-án tájékoztatta a Péterfy kórház, hogy február elsejétől az érsebészeti ellátást megszünteti. Mivel ezt megfelelő időben jelezte a hatóságnak, határidőben meg tudták tenni a szükséges intézkedéseket.

Az NNK az egészségügyi szolgáltatás biztonsága és folyamatossága érdekében a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetet jelölte ki és kötelezte a Péterfy ellátási területéről érkező, érsebészeti fekvőbeteg- és járóbeteg-szakellátást igénylő betegek teljes körű ellátására.

Az NNK az akut érsebészeti ügyelet folyamatos ellátása érdekében az Országos Mentőszolgálatot is kötelezte arra, hogy a Péterfy kórház eddigi érsebészeti ügyeleti napjaira más szolgáltatót jelöljön ki.

Az egészségügyi szolgáltatók egyenletes terhelése, valamint a megfelelő és folyamatos ellátás érdekében az érsebészet szakma területi ellátási kötelezettségének felülvizsgálata a szakma bevonásával folyamatban van – áll a közleményben.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink