hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

A közeljövőben a Covid-19 esetszámok enyhe emelkedése várható

A 25. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag alakulása országos szinten továbbra is – alacsony koncentráció mellett – enyhén emelkedő tendenciát mutat, közli az NNGYK.

A mintavételi helyek jelentős részében (11 vármegyeszékhelyen) az örökítőanyag koncentrációja kimutatási határ alatti. Az ország legtöbb pontján stagnálás jellemző. Emelkedő tendencia tapasztalható Debrecenben, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Szekszárdon, Budapest Dél-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telepeinek ellátási területén, továbbá a Budapest környéki agglomerációs településeken. Csökkenő tendencia sehol sem tapasztalható.

A közeljövőben a Covid-19 esetszámok enyhe emelkedése várható.

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

Februártól (2024. év 6. hetétől) a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. Egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst, azonban továbbra is a JN.1 a meghatározó. A KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető. A KP.2 nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket, és a szennyvízvizsgálatok alapján egyelőre nem várható, hogy az új variáns miatt jelentősen emelkedne az esetszám, közli a hivatal.

A szennyvízben mért influenza A örökítőanyag mennyisége a 25. héten – minden településen – kimutatási határ alatt maradt.

 

Könyveink