2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés
hirdetés

Átadták a Semmelweis-napi elismeréseket

Batthyány-Strattmann László-díjakat, Pro Sanitate díjat, a Köz szolgálatáért érdemjel arany fokozatát és miniszteri elismerő okleveleket adtak át a Semmelweis-nap alkalmából.

A hatékony gyógyítás mellett törekedni kell az egészség védelmére, az élet megóvására is, az egészégügyi dolgozóknak pedig ebben példát kell mutatniuk, mondta a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára a Semmelweis-napi elismerések átadásán pénteken Budapesten. Takács Péter úgy fogalmazott, a díjazottak mind példaképek, mert elkötelezettek az egészség megőrzése mellett, tevékenységük irányt mutat, kitartásuk pedig erőt ad. A magyar példaképek közül kiemelte Semmelweis Ignácot, akinek az eredményei vitathatatlanok, hiszen anyák ezreinek életét mentette meg, a hangsúlyt azonban nem a gyógyításra, hanem a megelőzésre helyezte.

"Az orvostudomány ma már szinte csodákra képes, halálos kórokkal veszi fel a harcot", de a hatékony gyógyítás mellett törekedni kell az egészség védelmére, az élet megóvására", emelte ki az államtitkár. Hozzátette, hogy ebben az egészégügyi dolgozóknak kell elöljárniuk, ezért indították el az országos kórházi egészségkihívást márciusban a kórházi dolgozók fizikális és mentális egészségének támogatására. A versenyen 654 csapatban több mint háromezer dolgozó vett részt, a kezdeményezés tehát sikeres volt, így szeretnék azt hagyománnyá tenni, mondta Takács Péter.

A Semmelweis-nap alkalmából Semmelweis Ignác-díjban négyen, Batthyány-Strattmann László-díjban tizenhatan részesültek, egy-egy ember kapta meg a Pro Sanitate díjat, valamint a Köz szolgálatáért érdemjel arany fokozatát, továbbá kiosztottak tizenkét miniszteri elismerő oklevelet is. (A díjazottak nevét egyelőre nem tették közzé – a szerk.) A rendezvényen oklevelet vehettek át az országos kórházi egészségkihívás első tíz helyezettjének csapattagjai is.

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak. Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július 1-én az ügyeleti rend szerint biztosítják.

Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond a Semmelweis-napi elismerések átadásán a Belügyminisztérium Márványaulájában 2024. június 28-án (MTI/Hegedüs Róbert)
Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond a Semmelweis-napi elismerések átadásán a Belügyminisztérium Márványaulájában 2024. június 28-án (MTI/Hegedüs Róbert)

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink