hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Rekordszinten az üres praxisok száma

Évek óta nem volt olyan sok üres praxis, mint most. Jelenleg 317-ben nincs állandó háziorvos, ezek közül pedig 65 házi gyermekorvosi körzet – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataiból készített összesítés szerint míg 2015 júliusában még „csak” 231 betöltetlen körzet volt, addig 2016 januárjában már 238, tavaly decemberben pedig 281. A helyzet minden döntéshozói próbálkozás ellenére idén is csak rosszabb lett, márciusban már 287 üres praxis volt, és alig öt hónappal később ez a szám további harminc körzettel bővült.

A betöltetlen praxisok jellemzően az ország félreeső területein találhatók, ráadásul gyakran több kisebb környező település ellátásáért kellene felelnie a háziorvosnak. Most került fel a listára a Baranya megyei Sellye, a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklós és Pirtó is. Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye több településén viszont már 2004 óta betöltetlen a praxis. Nehéz helyzetben vannak például Györgytarló, Putnok, Tiszabő és Mezőhék lakosai, akik 13 éve várnak állandó háziorvosra, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés