hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kevés a lakos a praxishoz

A legfrisebb adatok szerint a 317 tartósan betöltetlen körzet közül 19 található Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, írja a Szon.hu.

Történik mindez annak ellenére, hogy július elsejétől további 130 ezer forinttal, havi 390 ezer forintra emelték a házi- és házi gyermekorvosok rezsitámogatását. Az üres helyek betöltésére pedig praxisvásárlási és letelepedési támogatásokat indított a kormány, így akár tízmillió forintos, szabad felhasználású támogatáshoz is hozzájuthatnának az orvosok, ha évek óta betöltetlen körzetet vállalnak.

Az ilyen települések közé tartozik Szabolcs-Szatmár-Beregben a nyolcszáz lelkes Balsa is.

Egy jogszabály az alacsony lakosságszámra hivatkozva nem teszi lehetővé, hogy önálló háziorvosunk legyen, a támogatási körbe nem esünk bele – mondta Somogyi Szilva polgármester. – Nagyon fontos lenne pedig, hogy a 800 lélekszám alatti községek is élhessenek a lehetőséggel, pláne akkor, ha az orvos szíves gyógyítana ott helyben.

– Pénz és szakember, azaz magasabb állami támogatás és több, a háziorvosi hivatást választó fiatal orvos – írta fel receptre a Szon.hu-nak az üres háziorvosi praxisok elleni „gyógyszert” dr. Losonczy János. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos alelnöke leszögezte: az utóbbi években volt pozitív elmozdulás, nőtt a praxisok finanszírozása, de ez még mindig nem elegendő.

A pluszpénzt főként bérezésre fordítják majd az orvosok, mivel az ágazati béremeléssel fokozódott az egyenlőtlenség a kórházi és az alapellátásban dolgozók között. A praxisvásárlási és letelepedési támogatások ellenére a feltételek még mindig nem olyan vonzóak, hogy az egyetemről kikerülő fiatal ne a hosszabb távon tervezhető kórházi, szakorvosi pályát, a magasabb jövedelmet, a plusz kereseti lehetőséget és a szakmai fejlődést válassza.

(forrás: SzabolcsOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés