hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Az idős orvos és a beteg kockázata

Minél idősebb az orvos, annál előbb hal meg a betege – leg­alább­is az amerikai Harvard Egyetem kutatói szerint, írja a Blikk.

A tudósok 19 ezer doktor több mint 700 ezer páciensének anyagát tanulmányozták, akiknek halandósági rátája egyre magasabbra szökött az orvosuk korával összefüggésben.

– Az orvos életkorától függetlenül egy adott betegséget a szakma által megszabott módon kell kezelni – mondta a lapnak dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke. – Amennyiben szakmai irányelvek mentén dolgozunk, és ezek betartását ellenőrzik, akkor az életkor nem befolyásoló tényező.

Mégis, a Britis­h Medical Journal tudományos lapban közölt felmérés eredményei azt mutatták, hogy amíg a 40 évesnél fiatalabb orvosok körében a 30 napon belüli elhalálozás aránya csupán 10,8 százalék volt, addig a 40–49-es korcsoportnál 11,1, az 50–59 év közöttieknél 11,3, 60 év fölött pedig már 12,1 százalék. 70 éves kor után ez az arány a 14 százalékot is elérte. Bár a tudósok még találgatnak, hogy pontosan mi állhat ennek a hátterében, a legvalószínűbb az orvosok ismere­teinek elavulása vagy képességeik romlása.

– Magyarországon 5 éves ciklusonként kötelező továbbképzési rendszer működik – hívta fel a figyelmet dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. – Ugyanakkor az új ismeretek megszerzéséhez szükséges képességek, mint a memóriafunk­ciók vagy a tanulási készség az idő múlásával folyamatosan romlanak. Az érzékszervifunkció-romlásokat azonban megfelelően kompenzálja az az évek során szerzett tapasztalat, amelynek köszönhetően az idősebb kollégák sokkal nagyobb valószínűséggel ismernek fel például egy ritkább betegséget – fejtette ki Békássy.

– Jobb az öreg orvos, mint az üres praxis. Ahol nincs ellátó, ott a 65 év alatti halálozás kétszer akkora – summázta a lapnak dr. Kozma János.

A teljes cikk

(forrás: Blikk)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés