hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Rejtélyes a titkok útja

Rejtély, hogyan próbálhatták Moszkvába csempészni a Diagon Kft. titkait a vádlottak - ez (nem) derült ki a Fővárosi Bíróságon, a négymilliárdos ipari kémkedési ügy tárgyalásán - írja a Népszava.

Az illegális orosz értékesítésre szánt adatokat korábban törölték, ismeretlen módon mégis a konkurens Diachem Kft. gépeire kerültek.

Rejtély, hogyan próbálhatták Moszkvába csempészni a Diagon Kft. titkait a vádlottak - legalábbis ez derült ki tegnap a Fővárosi Bíróságon, a négymilliárdos ipari kémkedési ügy tárgyalásán. Tanúvallomásában a cég informatikai vezetője elmondta, hogy az adatlopás felderítését követően a jelenleg kémkedéssel vádolt egykori vezető beosztású alkalmazottak gépéről törölték a tízezernyi adatfájlt, ők pedig nyilatkoztak az illegális letöltéseik tényéről, illetve arról, hogy további példányban semmilyen formában nem őrzik a Diagon szabadalmait, illetve technológiai leírásait.

Ennek ellenére az illegális orosz értékesítésre szánt hatalmas adatmennyiség ismeretlen módon "visszalopódzott" a vádlottak, illetve új munkáltatójuk, a konkurens Diachem Kft. gépeire. Elfogásukkor, 2008 májusában, a Ferihegyi repülőtéren lefoglalt gépeken, illetve másutt legalábbis újra ott találták azokat a vámosok.

A tárgyaláson a Diachem résztulajdonosai azt vallották, sejtelmük sincsen, miképpen és miért kerülhettek a társaság alkalmazottaihoz az ipari titkok. Ezzel a cég ügyvezetőjét, a harmadrendű vádlott Pallai Zsoltot hozták különösen kellemetlen helyzetbe, aki így láthatóan egyedül lesz kénytelen "elvinni a balhét".

Az is kiderült, hogy a vádlottak és az orosz fél elektronikus levelezésének jó része - elsősorban a vádban is szereplő tartalmúak - a Diachem szerveréről bonyolódott.

Az ügyben a bíróság az októberi tárgyalásra megidézte az orosz Lytech képviselőit, akik vallomása tisztázhatja, hogy korábbi partnerük, a Diagon egykori munkatársai milyen szándékkal utaztak volna hozzájuk a munkáltatójuktól ellopott adatokkal, immár a Diachem képviseletében.

Az ügyben nem csupán a vádlottak, de a Diachem vagyonát is zárolta a bíróság.

A Diagon Kft-ről és Kern Józsefről

A Diagon egy magyar tulajdonú, fő profilját tekintve hematológiai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég - azaz különböző vér alakelemek kimutatásához használt készülékekhez gyártanak reagenseket. Az alapító, Kern József 1989-ben hozta létre a céget, negyvenezer forintos alaptőkével. 2000-ben Kollányi Gáborral megalapította a Hospinvestet, melyhez később csatlakozott Gaszpor Jenő is. 2006-ban a Hospinvestből kivált és létrehozta a Medisyst Kft-t, amely a körmendi, a tapolcai és a mezőtúri kórházak működtetését vállalta, majd 2009 novemberében visszaadta azokat az önkormányzatoknak.

A Diagon az elmúlt években több állami pályázaton nyert, így például 2008-ban az Országos Vérellátó Szolgálattól (OVSZ) kapott több mint 3,2 milliárdos megrendelést vírusszűrő tesztek szállítására. H1N1-tesztjeiből azonban nem rendelt az állam, annak gyártását az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal felfüggesztette.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés