hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Egészségipar

Hazai influenzagyorsteszt

Három napról két órára csökkenhet a H1N1 influenzavírus diagnosztizálása.

Az időfaktornak a betegek gyors kezelésbe vétele érdekében van nagy jelentősége. Hazánkban még nincs fertőzés, de a világ negyven államában nyolcezernél több beteget szűrtek ki, s hetvennégyen vesztették életüket. Minden percben várható, hogy az Egészségügyi Világszervezet a legnagyobb, hatos fokozatú riasztást rendeli el.

Hazánk felkészült – jelentette be a napokban Székely Tamás egészségügyi miniszter. A kormány 300 millió forintot különített el az esetleges járványban megbetegedettek gyógyszeres kezelésére és arcvédő maszkok beszerzésére. Az e feladatot végrehajtó Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója arról tájékoztatott: gyorsított közbeszerzési eljárással megkezdték az antivirális és antibiotikumkészletek kiegészítését, valamint a maszkok beszerzését. Kárpáti Zsuzsanna hozzátette: a pár éve kirobbant madárinfluenza-járványra való felkészüléskor fölhalmozták a szükséges és ma is szavatos gyógyszerkészleteket, csupán ki kell azokat egészíteni.
 
A gyógyszeres kezelésre a H1N1 vírussal fertőzött betegeknél van szükség, ám azt megelőzi a vírus diagnosztizálása. Ez jelenleg három napot vesz igénybe, addig a gyanús embereket karanténba zárják. Ám a magyar Diagon Kft.-nek van egy olyan technológiája, amely két óra alatt kimutatja a vírus jelenlétét a szervezetben – tudtuk meg Kern Józseftől, a cég vezetőjétől. Ha megérkezik a H1N1, rövid időn belül képesek annyi tesztanyagot legyártani, amennyi a hazai lakosság s néhány Magyarország méretű állam lakosainak ellátásához szükséges.

Magyarország – hála annak, hogy komolyan vettük a néhány évvel ezelőtti madárinfluenzát – felkészült – nyilatkozott a Világgazdaságnak Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának tagja, aki részt vesz a WHO genfi közgyűlésén. Ám egyelőre nem tudni, mikor jön és milyen mértékű lesz a H1N1-pandémia. A WHO főigazgatója is gondosan mérlegel, mikor rendeli el a védekezés hatodik, legmagasabb fokozatát. Az eddigi megbetegedések és halálozások alapján az derült ki, hogy a vírus elsősorban a fiatalokat betegíti meg.
 
A magyarok a precíz pandémiás tervek mellett azért is jó helyzetben vannak, mert profi oltóanyaggyártó üzemük van – utalt az Omninvest Kft.-re Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) főigazgatója. A szezonális influenzavakcinát is előállító cég technológiája – ha megkapja a stabil és végleges H1N1 vírustörzset – rövid időn belül képes arra, hogy hetente 500 ezer adag védőoltást gyártson le. Így a magyaroknak nem kell várni a multinacionális gyógyszercégek vakcináira – tette hozzá.

Nógrádi Tóth Erzsébet, Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink