hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségipar

Magyarországon is elérhető az új influenzavírus tesztje

Két cég is jelezte Magyarországon, hogy megbízhatóan képes kimutatni az új típusú influenzavírust; a GenoID Kft. az amerikai járványügyi központ által kifejlesztett teszt elérhetővé válásáról tájékoztatta az MTI-t, míg a Diagon Kft. azt közölte, hogy felkészült a molekuláris gyorsteszt előállítására.

Magyarországon is elérhetővé vált az új típusú influenzavírus tesztje, amelyet az amerikai járványügyi központ fejlesztett ki – közölte a GenoID Kft. biotechnológiai társaság ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel.
 
A vizsgálat a legmodernebb molekuláris diagnosztikai eljárásokat alkalmazza, a technológiával nagy biztonsággal azonosítható az új típusú influenza akár már két óra alatt is – mondta el Nyírő Miklós, aki hozzátette: az eljárás annyiban jelent újdonságot, hogy kimutatható: nem egyéb, hanem az új típusú influenzavírus jelent meg a szervezetben.

A tesztet az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) fejlesztette ki, és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) sürgősséggel engedélyezte.

A szolgáltatás a GenoID Kft. és az Applied Biosystems Magyarország Kft. együttműködésében valósul meg, és a lakosság számára is lehetővé válik, hogy a GenoID-dal szerződésben álló laboratóriumban a tesztet elvégeztesse. A vizsgálat során torokváladékot vesznek és a teszt segítségével akár két óra alatt lehet eredmény. Egy vizsgálatért 9000 forintot kell fizetni.

A Diagon Kft. arról tájékoztatta az MTI-t: a cég felkészült rá, hogy olyan molekuláris diagnosztikai gyorstesztet állítson elő a H1N1 vírus diagnosztizálására, amelynek segítségével a jelenlegi három nap helyett két óra alatt kimutatható a vírus.

A Diagon jelenleg is rendelkezik hasonló vírusos megbetegedések hatékony szűrését lehetővé tévő világszínvonalú technológiával, hiszen száznál is több országba szállít a különböző kórokozók kimutatásához szükséges teszteket, illetve azok gyártását lehetővé tévő anyagokat – közölte a cég.

Mint írták, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban tette közzé a H1N1 vírus szintetizált DNS-ét és a tesztek előállításához szükséges diagnosztikai metodikát, amely úgynevezett PCR analízist ír elő. Ez az eljárás a hagyományos mikrobiológiai módszerekhez képest jóval rövidebb idő alatt hoz eredményt, és minimálisra csökkenti a fertőzést tévesen kimutató diagnózisok számát.

A Diagon felvette a kapcsolatot az Országos Epidemológiai Központtal. A gyorstesztek gyártása csak a tesztanyagok előállításának külső, független értékelése után következhet – írta közleményében a cég, hozzátéve, ideális esetben néhány hét alatt lezárulhat az engedélyezési eljárás. Ezt követően a Diagon képes lesz annyi tesztanyagot gyártani, amely egy járvány estén elég lehet Magyarország és néhány környező országok ellátásához.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink