hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Szóváltással folytatódott a barcikai csata

Az egészségügyi államtitkárság szerint a kazincbarcikai kórház főigazgatója tudatosan félrevezet, ezáltal veszélybe sodorja az ellátás biztonságát – idézi a tárca közleményét az MTI.

Az államtitkárság Héjja Mária főigazgatónak az Észak-Magyarországban csütörtökön megjelent (Lásd itt, Félgőzzel sem üzemel a kazincbarcikai kórház címmel a július 5-i címlap alján – a szerk.) nyilatkozatára reagálva juttatott el közleményt az MTI-hez. A lapnak az intézményvezető azt mondta: "a semmi nem változik" ígéretek ellenére július elsejétől a szemészet, a gyermekosztály, a sürgősségi és az intenzív osztály teljes egészében megszűnt a kórházban, és a szülészet sem fogad betegeket, jelenleg Ózdra és Miskolcra viszik a kismamákat.

A közleményben az államtitkárság leszögezte: az egészségügyi kormányzat soha sem ígérte, hogy semmi nem változik. Éppen ellenkezőleg: a betegközpontúság és a transzparencia jegyében egészségügyi struktúraátalakítást hirdettek meg. A kazincbarcikai kórházban összességében jelentős fejlesztések történnek, ami az ágyszám kismértékű növekedésével jár együtt. A struktúraátalakítás előtt az összágyszám 312 volt, ami 361-re emelkedik, ez pedig az országban az egyik legnagyobb arányú ágyszámnövekedés - hangsúlyozta az államtitkárság. Az aktív ellátás területén nagyobb szerepet kap az egynapos műtéti beavatkozás. A kazincbarcikai kórházban megmarad a belgyógyászat, a sebészet és a szülészet is, míg a fül-orr-gégészet és a szemészet egynapos műtéti tevékenység formájában működhet tovább.

A magyar egészségügyben múlt vasárnap lépett életbe az új ellátási rend. Az egészségügyi államtitkárság az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról múlt csütörtökön részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak. Eszerint egy hónapig még tart az átmeneti időszak, amelynek során a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról.

Mint emlékezetes két hete több ezren tüntettek a városban a kórház osztályainak megőrzéséért, majd a körzet fideszes országgyűlési képviselője, Demeter Zoltán jelenetette be sajtótájékoztatón, hogy felkereste Balog Zoltánt, az emberi erőforrá­sok miniszterét, s érveivel sikerült a bezárásra szánt osztályokat megmentenie.

(forrás: MTI, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink