hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Beolvadás, ágyszámcsökkentés

A kormányzat július elsejétől újraindítja az egészségügyi rendszert – ahogyan a lefagyott számítógépekkel szokás. De az újraindítás után ebben a rendszerben már semmi sem lesz a régi – írja a Népszabadság.

A frissen állami kézbe került kórházakkal a következők történnek még a nyáron: megszűnnek bizonyos osztályaik, vagy az egész intézményt beolvasztják a közeli nagyobb kórházba, vagy megmaradhatnak, de kórházi funkcióikat szociális feladatra cserélik. A Szócska-féle „újraindítás” eredményeként július elsejétől 16 helyen szűnik meg vagy szűkül csak egy-egy szakmára az aktív kórházi ellátás. Ezeken a helyeken a jövőben főként ápolásra szorulókat vagy egynapos ellátás keretében kezelhető betegeket fogadnak: így lesz Tapolcán, Siklóson, Móron, Kisbéren, Tatán, Pásztón, Bonyhádon – összegez a Népszabadság.

A csornai kórház is elveszti önállóságát és gyógyító osztályainak túlnyomó többségét. Több mint 100 ágyából mindössze 30 marad meg, és ezt is a győri megyei kórház működteti majd. Hasonló a helyzet Celldömölkkel is, ahol csak a szülészet marad, mint a szombathelyi városi kórház része. A Markusovszky kórház nemcsak a celldömölki szülészettel gyarapodik, hanem beleolvad a körmendi városi kórház is, amely szintén elveszti aktív ágyainak zömét, oda a betegeknek már csak sebészeti ellátásra érdemes menniük. A fúzióval a szombathelyi kórház nemcsak új osztályokat és orvosokat szerzett, de a körmendi kórház hatalmas adósságát is megkapta.

A komlói kórház a Pécsi Orvostudományi Egyetembe olvad, az egykori bányászvárosban csak krónikus ápolási feladatok és járóbeteg-ellátás marad. Hasonlóan egy intézményként működik a hódmezővásárhelyi és a makói kórház, továbbá beolvad a kaposvári megyei kórházba a marcali intézmény. A komáromi egyszakmás reumakórházzá alakul. Megszűnik a kazincbarcikai kórház is, feladatainak nagy többségét a miskolci megyei kórház látja majd el.

Fúzióval olvad a Kecskeméti megyei kórházba a kalocsai és a kiskunfélegyházi kórház is. Míg az utóbbiban csak egynapos sebészet marad, addig Kalocsa szinte csak önállóságát veszti, mert ellátásainak zöme megmarad.

A fővárosban összeolvad a Szent Ferenc kórház az Irgalmasrend kórházával, az intézményben tíz belgyógyászati ágyon fogadnak majd beteget. Becsukják a Károlyi Kórház traumatológiai és neurológai osztályait is. A bezárt osztályok feladatait a Honvédkórház veszi át.

A budapesti Péterfy utcai Kórház negyven kardiológiai ágyának fele a Bajcsy kórházba kerül át, a többi a Péterfy belgyógyászatát gyarapítja. A sebészeti munka a baleseti részlegben, illetve tizenöt ágyon a Péterfy utcai „anyaépületben” folytatódik, közös műtőket használva az ide átkerülő urológiával. A kardiológiai ellátási területen a Honvédkórház és a Gottsegen Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) osztozik.

Valamennyi kórház kötelező ellátási területét újrarajzolták, de 2013-ig ez csak annyit jelent, hogy a területileg illetékes intézmény nem utasíthatja vissza egyetlen odatartozó beteg kezelését sem. (Jelenleg a betegek harmada beutaló nélkül, azaz területen kívülről érkezik a kórházakba.) Arról, hogy júliustól kinek, milyen kezelésre és hová kell mennie, részben a háziorvostól kaphatunk majd információt.

Az már most is látszik, hogy csaknem kéttucatnyi település lakóinak több órát is utazniuk kell majd az orvosi ellátásért. Például Nagyhódos súlyos idegrendszeri betegséggel küzdő lakosai a falutól közel hat órára lévő Szegedi Tudományegyetemen juthatnak segítséghez. A nagycsepelyi szülő nőknek is időben kell elindulniuk, hogy odaérjenek a több mint három órára lévő Pécsi Tudományegyetemre.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink