hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

„Sokat mondogatom a dolgozóknak, hogy nem kell aggódniuk”

Komáromban a teljes egészségügyi ellátórendszer összeomolhat július elsejétől – írja a hír24.hu/168ora.hu abban az összeállításában, amelyben az kórházátalakítások elhalasztásának következményeit vizsgálja.

A körmendi, a komáromi, a nagyatád és  kazincbarcikai helyzet megidézésére Kovács József, az Országgyűlés egészségügyi bizottsága elnökének minapi nyilatkozata szolgáltatott apropót. Eszerint bár az állami átvétel a kérdőjelek ellenére gyorsul, a betegirányítás, a finanszírozás, a kapacitások elosztásának új rendszere minden jel szerint idén már nem indul el.

„Amíg az új keretek nem alakulnak ki, nem változhat az egészségügyi ellátás, csak a tulajdonos és a fenntartó. Van egy működő egészségügyi ellátórendszer Magyarországon, s amíg le nem zajlik a teljes körű átszervezés, addig se a beutalási rend, se az OEP-finanszírozás nem módosul; nem alakulhat ki olyan helyzet, hogy a betegek ne tudják, hova kell menniük. Ez az év az átvételé, az új struktúra 2013. január 1-jétől működhet - fogalmazott Kovács József.

A 168 óra olyan példákra is talált, ahol a dologozók már nem bírták a bizonytalanságot, s inkább új állást kerestek. „Mentek el dolgozók a bizonytalanság miatt, de nincs pánikszerű menekülés” – idézik dr. Héjja Mária kazincbarcikai igazgató-főorvost. „Sokat mondogatom a dolgozóknak, hogy nem kell aggódniuk.”

„Sokkal nagyobb probléma lett volna, ha korábban megkezdjük az átalakítást, mint ahogy a feltételek adottak lettek volna. Azt tudni kell, hogy eleve azokban az intézményekben mondtak fel a szakdolgozók, ahol egyébként is megszűnt volna az aktív ellátás – nyugtatta a hir24 és a 168ora.hu olvasóit Rácz Jenő, a Magyar Kórház Szövetség elnöke.

(forrás: 168 óra, Hír24)
hirdetés

Könyveink